boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Monday, 11-Aug-2008 09:55 Email | Share | | Bookmark
Apa Boxhousestudio buat dalam 1 hari, hari Sabtu?.....09-08-08

pagi-pagi cupcakes ni dah sampai ke sekolah..
pukul 9 pagi cc ni sampai ke rumah jiran ada majlis naik buai..
pukul 12 tengahari mula buat blueberry cheese brownies..
View all 7 photos...

pukul 7 pagi cupcakes ni dah di bawak ke sekolah...hari sabtu sekolah...ganti hari cuti untuk Raya nanti..


pukul 9 pagi cupcakes yang ini dah sampai ke umah jiran kita, jiran kita menyambut cucu, dia buat khenduri doa selamat dan juga ada marhaban...sedap dengar suara-suara kakak-kakak adik-adik makcik-makcik berlagu merdu...pstt kita pun join sama...


pukul 12 sampai rumah, terus buat ini..Blueberry Cheese Brownies , Amy Heng...dengarnya semua kata sedap sangat...sikit lagi kita salin resepi ya... nanti buat tau...tapi loyang kena besar sikit..nanti kita ukur dan beritahu k.. ...rupanya Damira pun dah buat http://damira.fotopages.com/

Quote:

Raspberry Cheese Brownies (kita tukar kepada Blueberry Cheese Brownies...susah nak cari Raspberry la)
Sumber: Amy Heng

Ingredients :

Brownies
315g unsalted butter (dice) ( I used salted butter )
125g chocolate powder ( I used coco powder)
270g castor sugar
300g raspberry jam ( I used Strawberry jam)
5 eggs (lightly beaten)
1 1/2 tsp vanilla essence
230g plain flour
1/4 tsp baking soda

Cheese topping
325g cream cheese ( at room temperature)
90g castor sugar
1 egg
1 egg yolk
1/2 tsp vanilla essence
160g fresh raspberries (optional, I omit this)

Garnishing ( I omit this)
Some chocolate cream
Some almond flakes ( toasted)

Method:
Brownies
1. In a saucepan, melt butter over low heat.
2. Add in chocolate powder and cook until mixture bubbles.
3. Removes from heat and stir sugar and jam.
4. Gradually, add in eggs and essence and stir until well combined.
5. Fold in flour and soda.
6. Pour batter into prepared cake tin. Meanwhile, prepare cheese topping.

Cheese Topping
1. Beat cheese and sugar until light and creammy.
2. Add in essence and eggs.
3. Place batter into a piping bag. Pipe batter over no.6 ( brownies batter).
4. Drop in raspberries/ strawberries ( optional).
5. Use a skewer or satay stick to swirl cheese mixture into the chocalate mixture to create a marble effect.
6. Baked for 40 minutes or until baked through.
7. Cut and serve brownies while still warm. Place a dollop of ice cream on top of brownies and top with sauce and almond flakes. Brownies can be stored in a air-tight container and kept chilled. Heat up in a microwave before serving.



sambil tu kita hias kek coklat kukus nina ni...semalam kita kukus dah...hari sabtu tengahari tu kita tinggal bancul ganache untuk hiasan...kita taruh mewah-mewah ganache tu...kalu potong nanti...pasti mengalir je coklat nya...


cupcakes ni untuk Loi, Loi anak kak Ton, anak dia belajor kat UKM tapi tengah bulan lapan ni dah nak terbang ke German...adeh...beraya sensorang le nampaknya Loi nanti ya...apa apa pun Auntie Ucap TAHNIAH!!!...semoga terus cemerlang dan terus cemerlang...amin..
wokeh waktu ni dah ngan-ngam lepas asar..so kita pun bersiap-siap ..hangkut CC ni, Kek Coklat Kukus Nina tu dan Blueberry Cheese Brownies ke umah Kak Ton coz dia gak buat khenduri doa selamat untuk anak bujang sulungnya Loi, untuk Elin, anak pompuan sulung yang dah nak bersalin anak ke dua dan juga segala hajat yang dihajati...


Aduhai, tengah makan mee kari kat umah Kak Ton...terima panggilan dari Aisyah kawan Nurul datang nak ambil Moist Chocolate Cake resepi khas dari Roylazim yg tinggal kat Singapore tu...terima kasih Roy...kita suka sangat walaupun lama kukusnya ....waktu tu dah pukul 6 lebih...kita pun balik coz nak deliver kek tersebut....terima kasih Nurul yang membuka bicara untuk menempah kek ini dari Boxhousestudio ya...Nurul ni sedang menghabiskan masternya di Universiti di sini...memudahan menepati selera you all semua...

Quote:

Resepinya dari Roy yg empunya http://roylazim.fotopages.com ...terima kasih kawan..

Steam moist chocolate cake

375g butter OR 375 gm Corn Oil **
2 cups of castor sugar
1 can of Evaporated Milk
4 Eggs,lightly beaten with a folk
2 cups of Plain flour ***
1 cup of Cocoa powder
1 tsp Baking powder
1 tsp Baking soda
1 tsp Vanilla Extract or 1 1/2 tsp Vanilla essence

*** this recipe can be halve easily

Combine castor sugar,Evaporated milk,vanilla extract or essence and butter in a saucepan.

Stir over low heat until sugar is dissolved and butter is melted,off fire and keep warm.

Add the beaten eggs into the slightly cold Evaporated milk mixture and stir till well mix.

Sift the flour,cocoa powder,baking powder and baking soda into a large mixing bowl then pour the eggs mixture over the
flour and stir till well mix (cake batter should be runny).

Heat up the steamer.

Lined and greased a 9 inch baking pan.

Pour the batter into prepared pan and place the pans into the steamer and cover the top of the pan losely with a piece of aluminuim foil.

Steam over medium heat for 1 1/2 hour (45 mins for 1/2 recipe/ingredients).

Cold the cake in pan before turning out for further decoration.

NOTE :

** If using corn oil simply mix all ingredients up and stir till well blended.

*** With a metal spoon fluff up the flour in the bag,and lightly spoon it into the measuring cup while held over a sheet of waxed paper or the flour canister. Let the flour heap up and overflow. Do not TAP or SHAKE the cup to level it. When the flour is over the top,use the flat side of a knife or spatula to sweep off the excess flour so it is level with the top of the cup.

Happy Baking



Ingat tugas dah selesai hari sabtu tu, sebab malam kat surau ada ceramah Israk dan Mikraj..leh la rehat sekejap .... tiba-tiba "mak...jom pergi pekan nak beli HP ngan pergi pasar malam?"..."nak beli HP?"...hah!!......."Rizwan...mak dah penat la....jadi-jadi la...lain kali boleh dak?"..tak boleh?...asal?...dah lama memendam rasa?.....nak buat apa hand phone?...bla bla bla ...ok.. ok la....dah sembahyang maghrib ke belum?...dah..jom...aiiii.....anak punya pasal...ibu rela lah ..."Rizwan duit syiling yang kumpul nak beli HP dah ready ke?...".."Dah mak...nanti tak cukup mak tambah ya?"...errr...



Madeira Recipe with Colourful Fondant... kita enjoy..

untuk resepi madeira...nanti kita update k..mana pulak ku letakkan kertas tu... pada empunya resepi thank you very-very much..


Quote:


MADEIRA RECIPE
*cupcakes artist group*

This quantity makes an 8" square cake or a 9" round cake

Plain flour 500 gram ( 1 lb )
Baking powder 2 teaspoons
Caster sugar 425 gram ( 14 oz )
Soft Margarine 425 gram ( 14 oz )
Eggs 7
Milk 3 1/2 tablespoons .... for a citrus cake replace the milk with lemon, orange, or lime juice and add a teaspoon of grated rind
approx. cooking time 1 3/4 - 2 hours

Grease and line a deep cake tin
Sift the flour and baking powder into a mixing bowl
Add the sugar, margarine, eggs and milk or juice.
Mix together with a wooden spoon and then beat for 1 -2 mins until smooth and gloosy
Alternatively, use an electric mixer and beat for 1 minute only
Add any flavourings if required and blend in well

Place the mixture in the prepared tin and spread it evenly.
Give the tin a sharp tap or remove any air pockets
Make a depression in the centre to prevent it rising in the middle too much

Bake in the centre of a preheated oven at 160'C....350 'F or 140'C in a fan oven, for the time specified or until the cake springs back when lightly pressed in the centre and/or a skewer comes out clean.

Leave the cake to cool slightly in the tin, then remove and let it cool completely on a wire rack. Wrap in clingfilm or foil and store in a cool place.

(THE CUPCAKES MADE WITH THIS RECIPE TOOK ABOUT 15 MINS TO COOK)

*Hints*

I usually put my cake tin on top of brown paper on a baking tray and I wrap the outside of the cake tin with a WET crepe bandage! This was a tip I was given.....It keep the cake moist and with a bigger cake it prevents the outside from cooking too fast.

If you find the top is browning too fast, then cover it with greaseproof paper for the last 20 mins or so.

I love this cake because it really is a "no-brainer".....just bung everything in the mixer and turn it on!!!!!...
Its keep really well and is briliant for carving!...Whoever you are Boxhousestudio would like to say thanks for the marvelous recipe...Thank you once again...




Mutiara kata ini datangnya dari http://lovely-cakes.blogspot.com/ elleya nama tuan punya blog ne, dia suruh kita ambil award tapi kita ambil ni sekali..katanya...

"Setiap hari kita adalah manusia yang berbeza. Semalam kanak-kanak, hari ini remaja. dan esok hari tua. Semuanya menjadikan kita dan masa sungguh bermakna..."

"Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga.



Terima kasih elleya dengan tanda ingatan ini .... dan ini award goes to..Boxhousestudio..thank you..


My turn to give this award to everybody...yahoo...psst...ambil tau...

It has been done according to the following rules:
1. The winner may put the logo on her blog.
2. Put a link to the person you got the award from.
3. Nominate 5 blogs. (more than five...all)
4. Put links to the blogs.
5. Leave a message for your nominees (opppss..)

Quote:

1. umi-kal ............ terima kasih umi, kalau dekat boleh rasa...umi rehat dulu baru terima menantu kan...Tahniah!!..handsome anak umi dan lawa pula isterinya...antara benua lagi...

2. zai KuLiM......... amboi hang...enjoy ya..asyik dapat no satu...kali ni hang no dua la...

3. MamaFaMi........ Box House Bakery...hemmm...tq...itula dapat semangat dari agent-agent tu la..
Bunga Putih tu dari Royal Aicing la..nama bunga tu ialah Daisy

4. nurul................. Terima Kasih nurul, perkenal kan boxhousestudio pada rakan-rakan mu itu...jangan nangis ..nanti kita buat kat ya...InshaALLAH...nurul gi mana hari tu?..teringin nak jumpa di alam nyata..

5. dapurimpian....... terima kasih kerana memberi harapan yang besar dan mendoakan saya...memudahan termakbul doa mu...la ni hobi la. ..hobi yang happening sungguh...therapy minda untuk boxhousestudio bila gila-gila baking camgini..... oh ya bunga putih namanya Daisy diperbuat dari Royal Aicing..

6. Hajar.....sabar ya ...dah dekat dah nak balik M'sia kan?...nanti kita bawak awak ronda-ronda...alang-alang gi Down Town sekali

7. Aishah....masa menyiapkan tu tak rasa penat...syiok je...datang penat tu bila nak bangun subuh esok hari ..

8. Zaitgha.....kita tersasul la Brownies bukan Muffin...muffin tunggu next entry yah.... ...semua orang suka Daisy ya...putih lagi suci... ....pasti di rumah mu masih ada koleksi ni..

9. Merpati66...jangan la sampai meroyan kawan.. lawak tul lu ne la..

10. Muna....thank you for coming to my fp...dari jauh tu...

11. Ina...yg kalu dah suka ...sanggup buat apa sahaja...ina ina ...nanti buka fp or blog tau...janji?..

12. ct...kalu suka ambil la kek kenit-kenit tu..

13. jasmeen...bunga putih tu daisy ..kita gi belajor kat umah lynnhassan..dan belajar hias fondant sekali...meen dah siap ke cheese brownies mu itew? ...dapat tak jumpa ngan adik kita yang alim tu Sallehharun...ngan uncle pancing and wak kumis..?

14. nurul...memudahan suatu hari nanti dapat rasa kek coklat..alla datang umah la...

15. amal5041....mu duduk utara ya...ramai sungguh bebudak fp dan blog duk utara...rajing hang pa soma..

14. roylazim...bukan business la...tolong-tolong je dan suka buat dan berila buah tangan ku itu pada depa ...risau gak takut tak menepati selera depa...kita budak baru belajar..kalu salah tolong tunjukkan ya...

15. salleharon ...akak terasa kau tengah gembira amat sekarang...Alhamdulillah...semoga kau terus ceria dan terus ceria..

16. AQis...tq Aqis...selamat berniaga ya...

17. zanaz70...buat zana cheese brownies tu...zana nanti ajar akak buat kecik-kecik senang nak makan...tak payah susah-susah potong dah...psst...buat kuih dan jual?..alahai...busy always la akak ni zana..tapi tengok zana jual biskut best la cantek-cantek...

18. madiha...yahoo..madiha jemput gi Raub makan ngan gi kebun durian...yahoo

19. elleya...rajin mendatang-datang je ...banyak yang tak rajin he he

20. watie..kita gurau je...saja nak menyakat..he he...seronok kan dari alam maya ke alam nyata...lihat la donia...

21. zira...suka daisy ya...pendek kata sume suka daisy nampaknya...kalu camtu moh kita sume gi umah lynnhassan nuntut ilmu bunga dari royal aicing ni...pastu buat fondant sekali....jom jom jom

22. zaiy...hobi la sayang..apa apa pun amin..

23. maklang....semangat maklang la ku pakai buat brownies tu..

24. jeff...terima kasih atas sume pujian tu ...malu ah!!

25. masriyah...kita dah agak awak mesti suka waran reggae tu...itu colour favourite kanda kita la

26. inaa...calling-calling akak kalu dah sampai m'sia...budak tengah ngandung ni mengidam ya...nanti akak cuba tunaikan..InshaALLAH...

27. yati..nozzle no ...?..asyik lupa je akak ne...nanti akak cari nozzle tu..oooo tq kakak perhatikan betul-betul pada buku masakan tu...dan cuba buat macam mereka..

28. jaza...dah tak rindu durian ya...puas betul hang makan ya..

29. kak lin..mari je lah ke rumah saya...saya buatkan... ..marilah kak..

30. roylazim..he he...kita pi betuikan jap

31. rozamy...ya Loi tu nak ke Jerman..sambung belajar engineering kat sana...itu bendera jerman dan bulat bulat tu warna-warna reggae..kegemaran my kanda...

32. farah...theraphy minda la farah...hati riang masa siap-siap kan semua-semua tu...

33. big mamma bukhari....ini suka-suka sayang....akak tak buat business la sayang ...tapi siapa sudi nak rasa ...kakak buatkan...dan berkadar dengan usaha akak menyiapkan nya..Big mamma bukhari terima kasih berdoa untuk akak Aalhamdulillah..terima kasih...menaruh kepercayaan

34. zuhri...rindu kat zuhri...zuhri kat mana dan buat apa sekarang...teringat kat ko la..

35. mamafami...kita dah ambil dah letak kat entry baru...muah muah muah...suka sangat...



Friday, 8-Aug-2008 04:27 Email | Share | | Bookmark
08-08-08 RENUNGAN BUAT DIRI KU - IMAN - 6 syaaban 1429H

 
 
 

CHEWY GOEY YUMMY BROWNIES


Terima kasih Mat, sudi nak kasi award pada Boxhousestudio ne..Blog Mat kat sini http://tiffinbiru.blogspot.com/ Rajin ke dapur betul anak teruna sorang ne...

Terima kasih Diana dan juga Delima, Boxhousestudio suka sangat....Kisah Iman ini datangnya dari http://resipidiana.blogspot.com/
terima kasih sekali lagi.......


IMAN: HARTA UJI KEIMANAN MANUSIA
Sumber: Kak Delima (FRD)

HATI

Siapa takkan tertarik melihat kemilau dunia berada di depan mata. Tangan pasti segera mengambil harta benda yang boleh mendatangkan kenikmatan. Perhiasan pula dipakai untuk menunjukkan darjat yang tinggi dan gelaran orang kaya akan jadi sebutan orang ramai. Indahnya dunia bagi si kaya.

Al-Qarni pernah menulis mengenai perbezaan antara si kaya dan miskin dengan menyatakan: “Orang kaya yang pendiam dipuji manusia sebagai orang yang warak dan tawaduk sedangkan orang miskin yang pendiam dikata bodoh dan lembap.

Orang kaya yang banyak bercakap digelar cerdik dan pintar, manakala orang miskin yang banyak cakap dikata sebagai kuat berangan, cakap tak serupa bikin. Orang kaya yang banyak memberi digelar sebagai dermawan, orang miskin yang memberi pula dikata tak sedar diri hendak menunjuk-nunjuk. Orang kaya yang bercakap lembut dan mesra dipuji sebagai berjiwa rakyat. Orang miskin yang mesra pergaulannya disangka suka mengambil kesempatan ke atas orang lain.” Jelas, kemenangan sentiasa berada di pihak si kaya.

Allah sudah menggariskan takdir setiap manusia ketika dia masih dalam perut ibunya. Hakikatnya, kaya dan miskin akan menguji tahap keimanan seseorang. Tidak semestinya yang kaya kurang iman dan yang miskin pula kuat imannya ataupun sebaliknya.

MUNKIN

Dulu saat tidak ada duit banyak kita sering gelisah dan marah dengan takdir Allah, apabila duit banyak pula, lupa daratan dan tidak tahu bersyukur. Boleh jadi juga, ketika susah dekat dengan Tuhan tetapi apabila hidup senang tidak sempat pula menikmati ibadat sebab terlalu sibuk.

Semua itu adalah pilihan masing-masing. Allah berhak menguji iman hamba-Nya dengan kekayaan atau kemiskinan.

Begitulah hakikat kehidupan, manusia digesa untuk berusaha ke arah mempertingkatkan taraf hidupnya. Supaya dunia digenggam dalam tangan dan ditadbir menurut iman dalam hati yang sentiasa meletakkan akhirat bertakhta di sanubari.

Rasulullah SAW bersabda ketika Baginda menziarahi kubur kaum muslimin bersama sahabatnya yang mafhumnya:

“Wahai Abu Muwaihibah, sesungguhnya aku sudah ditawarkan dunia berserta seluruh isinya, lalu aku disuruh memilih antara dunia atau berjumpa dengan Allah dan masuk ke syurga-Nya.” Abu Muwaihibah berkata: “Wahai Rasulullah ambillah dunia ini dulu kemudian baru engkau meminta syurga.” Baginda bersabda: “Tidak, wahai Abu Muwaihibah, aku memilih berjumpa dengan Allah dan masuk ke syurga-Nya.” (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Nyata betapa murahnya harga dunia ini berbanding dengan kenikmatan syurga Allah. Maka tidak hairan jika orang kaya yang beriman tidak sayang kepada hartanya ketika dia berbelanja di jalan Allah.

Begitu pula si miskin yang kaya hati, tidak berubah imannya ketika susah ataupun senang. Dia tetap berkorban di jalan-Nya. Kaya dan miskin hanya sekadar status yang tidak merisaukan sedikitpun bagi mereka yang beriman. Begitu juga ketika mereka dibangkitkan nanti pada hari pembalasan.

Seperti sabda Baginda SAW yang bermaksud:

“Pada hari kiamat kelak, akan dihadapkan seseorang yang paling kaya di dunia sedangkan dia adalah calon ahli neraka. Maka dicelupkan orang itu ke dalam api neraka sebentar kemudian dikeluarkan dan disoal: “Wahai anak Adam, pernahkah kamu (ketika di dunia dulu) merasakan kesenangan dan kebahagiaan selama hidupmu? Ia menjawab:

Tidak, wahai Tuhanku! Kemudian didatangkan seseorang yang sangat menderita hidupnya di dunia sedangkan dia adalah calon ahli syurga. Kemudian ditanya kepadanya: Wahai anak Adam, pernahkah kamu rasakan penderitaan dan kemalangan selama hidupmu? Ia menjawab: Tidak, wahai Tuhanku, aku tidak pernah menderita sama sekali.”
(Hadis riwayat Muslim)

Nikmat akhirat sudah

Menghapus ingatan si miskin mengenai penderitaan di dunia, sedangkan si kaya pula terlupa bahawa dia pernah berada di puncak kenikmatan dunia saat merasai azab Tuhan di akhirat.

Bagaimana pula dengan ingatan kita, adakah ia akan hilang seketika, kuasa apakah yang begitu hebat menghapus memori dunia daripada akal fikiran kita? Betapa dahsyat dan ngerinya peristiwa hari kebangkitan. Tetapi begitu mudah pula manusia melupakannya.

Peristiwa hari pembalasan terlalu segar dalam ingatan para sahabat Baginda SAW sesegar ingatan kita mengenai jumlah harta yang tersimpan hasil jerih payah sendiri. Mereka melihat akhirat dengan begitu terang seolah-olah menyaksikannya dengan imbasan gambaran yang hidup.

Sedangkan hati mereka mengingati firman Allah yang bermaksud:

“Ketahuilah, bahawa sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-bangga banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanamannya mengagumkan petani. Kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning, kemudian menjadi hancur dan di akhirat nanti ada azab yang keras dan ampunan daripada Allah serta keredaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanya kesenangan yang menipu.” (Surah al-Hadid ayat 20).

Mereka yang miskin berbondong-bondong mencari keredaan Allah dengan sedaya-upaya mereka. Bahkan pernah ayat al-Quran turun disebabkan tangisan mereka yang tidak dapat bersedekah kerana tidak memiliki apa-apa. Sedangkan di kalangan sahabat yang kaya berlumba-lumba mengeluarkan bantuan untuk kemenangan Islam.

Pernah suatu ketika, penghulu orang miskin mengadu kepada Baginda Rasulullah SAW:

“Wahai Rasulullah, orang kaya sudah memborong semua pahala dan tingkat yang tertinggi serta kesenangan yang abadi. Rasulullah SAW bertanya: Mengapa demikian? Mereka berkata: Mereka solat seperti kami, berpuasa seperti kami dan mereka bersedekah sedangkan kami tidak dapat bersedekah, mereka memerdekakan hamba sedangkan kami tidak mampu. Rasulullah SAW bersabda:

Sukakah kamu aku ajarkan kepada kamu amal perbuatan yang dapat mengejar mereka, dan tidak ada seorang yang lebih utama daripada kamu melainkan yang berbuat seperti perbuatanmu? Mereka menjawab: Baiklah, wahai Rasulullah. Rasulullah SAW bersabda: Bertasbih, bertakbir dan bertahmid selepas sembahyang 33 kali.

Kemudian mereka kembali lagi dan berkata: Wahai Rasulullah, saudara kami orang kaya mendengar perbuatan kami, maka mereka melakukannya juga. Rasulullah bersabda: Itulah kurniaan Allah yang diberikan-Nya kepada siapa yang dikehendaki-Nya.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Hadis itu menegaskan betapa beruntungnya menjadi orang kaya yang beriman berbanding si miskin yang jauh ketinggalan dalam berbuat kebajikan. Namun tidak dinafikan ujian harta amat berat berbanding ujian kesusahan, kerana harta ramai orang terpedaya dan menggadai iman.

Memang sepatutnya si kaya layak mendapatkan kelebihan dibandingkan yang miskin jika mereka beriman kerana harta itu bagaikan rantai besi di lehernya yang mengikat dengan keras dan terkadang menyakitkan.

Kaya dan miskin semua itu kurniaan Allah, yang menyelamatkan hanya amal salih dan hati yang suci seraya tunduk kepada-Nya.

Jika si miskin berangan-angan betapa indahnya hidup menjadi orang kaya, sesungguhnya si kaya juga tidak pernah puas dengan apa yang dimiliki dan berangan alangkah mudahnya jika hidup miskin, tidak perlu fikir banyak dan cari hal yang susah-susah. Bukankah dunia ini sememangnya sekadar mainan?



CHEWY GOEY YUMMY BROWNIES

Quote:

CHEWY GOEY YUMMY BROWNIES
Sumber : Imas2ra

A
250 gram butter (kita dah cuba pure creamy butter SCS rm5-30, anchor salted rm4-20)
400 gram chocolate - potong kecik

B
6 eggs
340 gram brown sugar
2 tsp esen vanilla
20 gram chocolate emulco

C
80 gram tepung gandum..ayak ya
60 gram cocoa powder..ayak sama tepung gandum
140g kacang walnut/pecan/almond/macadamia (optional) - bakar dan gaul bersama tepong dan koko

Caranya

1.panaskan oven suhu 160'c, sediakan dan alas acuan ukuran 12 inci x 12 inci
2.double boil bahan A (butter dan chocolate)hingga cair, ketepikan biar suam sikit
3.pukul bahan-bahan B (telur gula esen dan chocolate emulco) hingga gula hancur - guna hand whisk saja
4, tuangkan adunan chocolate dan gaul sebati
5. masukkan tepung dan digul lagi hingga rata. Jangan gaul terlalu lama
6. tuangkan kedalam acuan dan bakar 150'C / 50 minit-I jam (bergantung pada oven)
7. setelah masak, biarkan dalam acuan hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman
8. sedap dimakan sama ada begitu saja atau dibubuh ganache.
9. boleh juga dimakan dengan icecream atau sos kastad


Thursday, 7-Aug-2008 01:05 Email | Share | | Bookmark
DOA INI UNTUKMU SAHABAT

 
 
Terima Kasih Intan..

Ini bingkisan dari Koleksi Resipi Pilihan Diana..bingkisan bertajuk "DOA INI UNTUKMU SAHABAT"..jom kita hayati bersama-sama...Terima Kasih Diana......Boxhousestudio suka sangat...

Quote:

DOA INI UNTUKMU SAHABAT
Sumber: Zaafarani Zahirul Haq

Ya Allah
bentuklah dirinya menjadi hamba yang cukup kuat
untuk menyedari manakala ia lemah
dan cukup berani menghadapi diri sendiri
manakala diri takut

jadikanlah dia
hamba yang selalu memiliki rasa bangga
dan keteguhan dalam kekalahan
rendah hati serta jujur dalam kemenangan

bentuklah dia menjadi hamba yang kuat dan mengerti
mengetahui dan kenal akan diri sendiri
adalah dasar dari segala ilmu yang benar

Ya Allah...
janganlah dirinya dibimbing atas jalan yang mudah dan lemah
bimbinglah dia dibawah tempa dan desak kesukaran tentangan hidup

bimbinglah dia
supaya teguh berdiri di tengah badai
berbelas kasih kepada mereka yang jatuh

bentuklah dia menjadi hamba yang berhati bening
dengan cita meninggi langit
seorang hamba yang sanggup memimpin diri sendiri
sebelum ia berhajat memimpin orang lain
seorang hamba yg menjangkau ke hari depan
tetapi tidak lupa akan masa lampau

Ya Allah...
dan setelah segala menjadi miliknya
semoga dia dilengkapi hati yang ringan untak bersungguh hati
tetapi jangan sesekali menganggap dirinya
terlalu berkesungguhan

berikanlah kepadanya kerendahan hati
kesederhanaan dari keagungan hakiki
fikiran cerah dan terbuka
bagi sumber kearifan dan kelembutan
dari kekuatan sebenarnya

Dan aku akan berbisik
"Hidupnya tidaklah sia-sia"
dan ia melafazkan
"Hayatku Penuh Bermakna"


Terima Kasih ALLAH...kau telah menemukan aku dengan ramai sahabat di alam maya ini...Hamba amat-amat bersyukur...Alhamdulillah....


jom cuci mata...bebudak suka ni..ada chocolate button topper dan kita swirl dengan Rich whipping cream..texture macam ais krim..itu pasal boleh swirl tebal-tebal..sedap. ..anak kawan kita kata...dia main bahagi-bahagi cupcakes ni dengan kawan dia..dia darjah dua..nanti auntie buat lagi ok....

Quote:

EASY CUPCAKES RECIPES
from cupcakerecipes.com

Ingredients:

2 1/4 cups all purpose flour
• 1 1/3 cups sugar
• 3 teaspoons baking powder
• 1/2 teaspoon salt
• 1/2 cup shortening
• 1 cup milk
• 1 teaspoon vanilla
• 2 large eggs


Easy Cupcake Recipe Directions :

Preheat oven to 350 degrees. Line cupcake pans with paper liners.
Combine flour, sugar, baking powder, and salt in a large mixing bowl. Add shortening, milk, and vanilla. Beat for 1 minute on medium speed. Scrape side of bowl with a spatula.
Add eggs to the mixture. Beat for 1 minute on medium speed. Scrape bowl again. Beat on high speed for 1 minute 30 seconds until well mixed.
Spoon cupcake batter into paper liners until 1/2 to 2/3 full.
Bake for 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
Cool 5 minutes in pans then remove and place on wire racks to cool completely.
Once cupcakes are completely cooled, frost with your favorite frosting recipe or decorate as you desire.


Rich whipping cream swirl with chocolate button topper


Friday, 1-Aug-2008 16:48 Email | Share | | Bookmark
BROWNIES UNTUK STUDENT MY HUSBAND

Fudge Brownies
Cheesecake Slice - Periplus
Projek seni dah selesai yahoo...
View all 4 photos...
Assalamualaikum dan salam sejahtera...ai formal bunyinya ni.. ...sebenarnya ngantuk dah ni dah pukul 1 pagi...elok-elok le di bawak tidur cik adik oooi.....psst... kita pesan kat diri kita ne...pasal resepi mee bandung dalam entry yang lepas nanti kita tanya dia ya...selama ni resepi dalam kepala dia la...nak copy paste tak dapat...

ok ... kali ni kita buat Fudge Brownies, ini permintaan my hubby untuk student dia, depa ni dah selesai projek untuk peperiksaan, Alhamdulillah...belajar rajin-rajin ya nak...terus-terus bersemangat k..

Fudge Brownies dari Fp Maklang UlamPegaga...yang sentiasa mengegarkan dunia masakan cyber..cheewah..dan rupanya daya tarikan Fudge Brownies datangnya daripada blog kakaida1959. Kata bebudak sekolah tu, tempah ke?..Hubby kata, tak..isteri buat..alahai...cair sih ...sedap la......Alhamdulillah nak..jom cuba buat?... ...dah ngantuk ne....kita tidur dulu ..esok-esok kita update lagi...dengan resepi cheesecake slice dari Periplus Mini Cookbook, ilham dari fp mamazieza yang nun di utara Semenanjung Malaysia duduknya... ...Selamat Malam..



Fudge Brownies
Sumber : http://members.tripod.com/~chocolatefantasy

1 cup butter, melted
1 cup cocoa
2 cups sugar
1 1/2 tsp vanilla
4 eggs
1 1/3 cups flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 cup nuts or chocolate chips (optional) (maklang prefer letak choc chip)

Mix cocoa in well with the melted butter. Add sugar, vanilla,
and eggs, mixing well. Add flour, baking powder, salt, and nuts
or chocolate chips. I actually prefer the chocolate chips!! Pour mixture
into a greased 9 by 13 inch pan. Bake in a preheated 350F oven for
25 - 30 minutes, until a toothpick inserted comes out almost clean, you do
not want to overbake!

Nota : Maklang ulam pegaga kata bakar dengan suhu 180 selama 40'.



kita potong fudge brownies guna cutter bila dah masak dan di keluarkan dari oven, kemudian bila fudge brownies sudah sejuk kita ambil cooking coklat cairkan di dalam microwave oven dan paipkan diatas fudge brownies tersebut sebagai penambah seri...jom rasa..

Seperti yang dijanjikan, ini pula resepi dari fp Mamazieza, dia kata dia dah buat cheesecake slice ini semenjak belum ada fp lagi...meh cuba...ini resepinya..wa copy and paste je...terima kasih ma...



Cheesecake Slice
- Periplus Mini Cookbook

1 cwn tepung gandum
2 cam besar serbuk kastad
(mamazieza guna tepung jagung.. sebab kastad dah abis)
1/4 cawan gula aising
125 gm mentega.

Inti
250 gm cream cheese
1/4 cawang krim masam
(mamazieza guna whip krim sebab krim mama tak masam.. hehehe
boleh jugak kalau nak guna yogurt ikut hati kita lerrr.. muahahah..........aduhai mamazieza out spoken betui budaknya..he...he...suka hati lah mamazieza asal bahgia )
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
1/4 cwn gula kastor
dan mama tambah 2 sudu besar air lemon

100 gm cooking chocolate (double boil untuk cairkan)

Caranya:

Lensa dan alas loyang, mama guna loyang cutter mama, mama tak alas pun, lensa jerr. Adun bahan kering sehingga macam serbuk roti, dan tekan dalam loyang. Bakar sat dalam 20 minit dan keluarkan.

Putar gula, krimcis dan sour cream tu, masukkan telur. Masukkan vanila. Putar sampai sebati. Curah atas base tadi dan kemudian kita curahkan cokelat cair tadi ke atas adunan cis dan lorek-lorekkan jadik corak... Bakar. Lebih kurang 30 - 40 minit. Dah sejuk baru potong, atau keluarkan cutter tu.

Selamat Mencobah yah!!


Fudge Brownies..



Wednesday, 23-Jul-2008 13:31 Email | Share | | Bookmark
MEE BANDUNG DAN TEMPTATION OREO CHEESECAKE ..MARILAH MAKAN....

jom makan
mee bandung kanda
temptation oreo cheesecake
View all 4 photos...

psst....cuba teka siapa masak mee bandung ne?...emmm...kena pula dengan jeruk cili hijau...aduhai...kita baru je makan tadi..tak yah makan nasi malam ni...kenyangnya... ..ok ...ok ...kanda kita yang masak mee bandung ne...tiap kali dia buat terasa sedapnya...Alhamdulillah...susah nak jumpa mee bandung yang betul-betul menjadi ... tapi yang ini...menjadi la...



kita dah hampir-hampir nak makan dua mangkuk tu..ish ish ish...hampir je .... ..hah?...resepi?...tadi kita tengok dia main tibai je..macam ida merpati66 tu... ...nanti kita risik-risik...tapi kan tangan dia lain...air tangan kita lain...



tempatation oreo ni resepi chef Alex Goh, satu resepi tapi kita buat dalam dua bekas 6 inci..satu kita hias cherry dan satu lagi kita hias dengan buahan peach dalam tin, keliling kita parut halus coklat dan ganache yang kita hias untuk menambah godaan pada cheesecake oreo tu...

Quote:


TEMPTATION OREO
Resepi daripada Chef Alex Goh

Bahan-bahan ramuan

Dasar keknya :

Dasar biskut oreo
200 g biskut Oreo yang telah dihancurkan
50 g mentega cair

Inti :

(A)
750 g keju krim
130 g gula castor

(B)
½ sudu besar pati vanilla

(C)
3 biji telur

(D)
200 g krim whipping

(E)
15 keping biskut sandwich Orep di potong suku

Cara-cara

1. Tekan bahagian dasar biskut ke dalam acuan kek springfoam berukuran 20 sm yang telah di gris. Bakar pada suhu 160’C selama 10 minit dan biarkan sejuk (Boxhouse guna 2 bekas bulat berukuran 6 inci)

2. Putar (A) sehingga gebu. Tambah (B) dan putar sehingga sebati

3. Tambah (C) satu demi satu dan putar sehingga gebu

4. Tambah (D) dan putar sehingga sebati. Tambah (E) dan kacau hingga sebati

5. Tuangkan inti keju ke atas bahagian dasar biskut yang telah disediakan

6. Bakar pada suhu 160’C selama 50 minit sehingga bahagian tengahnya sudah masak. Tutup suis dan renggangkan pintu ketuhar, biarkan kek menyejuk didalamnya selama 1 jam

7. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi pinggir dulang pembakar. Biarkan ia sejuk

8. Tutup kek dengan elok dan letak di dalam peti sejuk selama 5 jam ataupun semalaman

9. Keluarkan kek dari acuan. Tuangkan sedikit ganache di bahagian tengah kek. Letak di dalam peti sejuk selama 2 jam sehingga ganache menjadi keras.




kenikmatan oreo... ...temptation oreo cheesecake...


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net