boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Friday, 6-Jun-2008 07:16 Email | Share | | Bookmark
Di rumah Cik Mamu Part 2

sarapan pagi di rumah cik mamu
ni la vanilla cake yg kita pukul ngan senduk, butter dan gulanya
sutchi fillet (ikan dory)
View all 9 photos...

sarapan pagi di rumah cik mamu makan nasi u, jadi tengahari boleh terus siap-siap kan hantaran... ...kat bawah kentang goreng tu ada daging masak kicap..sedap dan tak pedas..waktu ni mak rini singgah sekejap...sebelum berlangsungnya majlis pertunangan rini dan reza keesokan harinya...


Petang pula sebelum balik Amalina gorengkan ikan dory...amalina anak cik mamu kata, dia dapat resepi ni dari Weekly's Magazine Australia.....cik mamu yang rajin beli magazine ne......katanya buatla apa resepi pun pasti menjadi...ye ke ...nanti kita cuba try test lah... resepinya mudah saja

Quote:
Jemput-Jemput Ikan Dory
dari: Amalina dan Cik Mamu

bahan-bahannya :
1 sudu soda bicarbonate or baking powder
sedikit air sejuk peti ais
tepung serbaguna
5 ke 6 ketul ais
garam secukup rasa
kunyit sedikit bagi berwarna
minyak untuk mengoreng
sutchi filet (ikan dory)...potong dadu ya

caranya :
ambil soda dan air sejuk tadi campurkan sehingga buih timbul, kemudian masukkan tepung gaul sebati, dan sudah sedia untuk dicelupkan dengan ikan dory, jangan lupa masukkan ketulan ais dalam campuran tepung tadi ya..kata amalina, campuran tepung tersebut mesti sentiasa dalam keadaan sejuk..ooo...pada kawan-kawan yang lain pasti sudah tahu mengoreng cara amalina ne...cuma kita rasa ini benda baru...kah.. kah.... kah....



sambil tunggu-tunggu kek masak kita ambil gambar peti ais...ini salah satu hobi cik mamu...banyaknya cik mamu kumpul...best arr...


inilah kek vanilla yang kita kata pakai senduk kayu untuk pukul butter ngan gula...arrr....lenguh tangan kita...tapi syiok!!!...

Quote:
Vanilla Cake
Dari cik mamu

bahan-bahannya
250 gram butter
3 sudu kecil vanilla
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/3 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan susu pekat

caranya:
pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji hinga sebati, masukkan susu berselang seli dengan tepung serbaguna serta tepung naik sendiri yang telah diayak bersama tadi, akhir sekali masukkan vanilla..ha 3 sudu tu...kacau dan kacau...siapkan manguk kaca phyrex bersegi empat tepat ..minyakkan keseluruhan mangkuk kaca tersebut...dan bakarlah dalam suhu 150'C mengikut oven masin-masing ya selama 1 jam atau sehingga kek merekah dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu ...cik mamu kata dia paling suka tengok kek tu naik bila guna bekas kaca sebegini...enjoy je rasa.. selamat mencuba ya...kalau ada rezeki lebih beli lah butter yang berkualiti sikit untuk rasa lebih nikmat...dan kalau boleh biar terasa harum vanillanya tu...emmmm...



meh le minum petang makan ikan dory goreng ina ngan kek vanilla..minum ngan teh o panas ....

MEH KITA JAWAB KAN YA :

Quote:


1. ed............kalu lapar mai la makan sama

2. aishah@ummiaqil ....... aishah pun lapar jugak?..jom ramai-ramai makan..

3. salleharon .......................salleh, mamu ku ini perempuan pangkat makcik pada ku , tak de kena mengena ngan mamu penang tu..he he...so hang jangan la panggil maklang ulam pegaga tu mamu lang..kan dah kena dah...ish ish ish... ha tu dia meen pung dah menyeduk dah tu..kah...kah...kah...awat la nakai sangat kamu ni salleh...nak kena cubit nak?..

4. maklang..........ha tu la tu maklang ulam pegaga dah mai...siap la kau salleh...kui kui kui...dah try ke jemput-jemput ikan dory...teringin nak rasa maklang masak la..

5. umieaisyah .........banyak collection peti ais cik mamu bukan tu je ada hobi lain gak...baguih la pakai senduk ne...itu pasal mak kita dulu dulu lama maintain slim depa kerja kuat...la ni kita tak dak machine cam tersiksa jiwa raga..he he

6. kakmOn....belum apa-apa kita dah gelak dulu "TABIK TOING"..keh keh keh .... kakmOn kalu akak tu buat kek banyak-banyak adatle pakai machine...ni kita buat seketoi ja...Cik Mamu adik mak mentua yang bongsu..syiok geng ngan dia ...happy ja...last sekali kami gi umrah sama-sama tahun 2001..enjoy tul jalan ngan dia tu..kat comment bawah tu ada dia kasi e-mail address...tak sangka dia datang melawat fp ku ini..

7. zanaz....zana hang dah terkeliru, bila pulak ku pi penang, dan bila pulak mil ku orang penang..aduh..jatuh di timpa tangga betui aku lagu ni..depa ni bukan orang penang..orang selangor semuanya..ooo...kat penang mamu..pakcik...dan mami, makcik...no wonder la sume jadi haru...keh keh keh...padan la zana beli apartment kat penang ya..nostalgia ya..dah ada orang sewa?..

8. Jasmeen...lari salleh...min datang serang....cabut!!!!.....gebu kan kek tu?...tu la jangan kata kek tak jadi kalu tak da mixer...semua boleh jadi...gebu lagi...yebeeb...hang cubalah jasmeen...jangan panik tetiba umah tak dak letrik api kejap ka...

9. zai KuLim zbintim...lama dah tak ke penang dek ooi...paling ingat masa baru nak kawin kelmarin jalan ngan mak abah..he he..

10. Linda@Anna .....Linda akak tak ingat jenama apa peti ais cik mamu tu ...best kan kalau sama...besar betul puas nak isi barang...tapi bil letrik nya ready ajelah..pasal fridge magnetic tu cik mamu rajin travel dan ada juga kenalan-kenalan cik mamu dari luar negara yang menghadiahkan kepadanya, malah sahabat-sahabat pernah singgah dan tidur di rumahnya juga...dan rajin cik mamu mengadakan makan-makan untuk mereka ini...interesting kan...Linda khenduri bertunang ni di Kuala Lumpur dekat uniten, yang lelaki anak cik mamu dan yang perempuan tu berasal dari kelantan. betui ke sama...ingat balik...ingat balik...he he he

11. hajar...nanti tunjukan kita ya fridge magnet tu...baguih hajar hobi begini...tambah-tambah hajar kat luar negeri pasti jadi satu kenangan...bukan senang nak dapat lagi lain kali...psst ada beli untuk akak ke...he he...tak malu betui aku ni...hemm

12. Farah Shrewsbury ....ooo ok thanks for the explanation..mai mai memang nak ajak makan sama...ramai-ramai meriah

13. aza~mama Sarah .......terima kasih dengan pujian-pujian ...tidak la pandai mana dek..di cuba menjadi pula..nak? kita dah hulur ni sambut la..

14. chepah............tul tu chepah ...kita tak kata..salleh memang suka ...hi hii... kalu camtu chepah kumpul dulu bila dah besaq bebudak tu...baru la melaramkan peti ais tu...

15. mamaella...ooo ma pukul telur pakai tangan je...nak cubalah...memang best ...betui cakap ma tu..ialah cuma kekadang kita terlupa nak pakai tenaga semulajadi kurniaan ALLAH ...

16. Lee Lin ...........he he...jemput-jemput nemo pulak...

17. jeff....banyak jeff...yang pergi beli sendiri ada , yang kawan bagi ada...syiokkan...dah gi makan tengahari...biar kita balas pertanyaan kat sini jap..he he
.
18. madiha...pandai teka...kat depan pintu utama...redup dan berangin ada atap...senang nak menjamu selera dan borak-borak...kita enjoy...tak banyak rumah yang sanggup simpan magnet fridge ne..tetambah kalau anak ramai dan lasak dan selalu tutup buka peti ais..pasti ada tangan-tangan comel yang mengusik..he he

19. rinnchan ..............kita pung ada kenangan mak kita pukul sume ngan tangan...kek coklat la, kek pandan la, kuat kederat dorang ne..tabik spring!!!...psst rinn...tak yah nak combi-combi ...cik mamu ni orang selangor silap-silap sekampung ngan kor ... so tak yang pakai gelang-gelan groding tu... lemeh...tersangkut tepung-tepung nanti...

20. zira.............memang sedap kek tu zira..tetambah dapat makan panas-panas...uish...hingat dunia..tak pulak tak ingat...

21. idaisk.........tokey kek dah mai...awat tulang dah reput...ku tengok makin cun melecun...tetambah ada projek gigi baru...pheeweet......kalu hang buat banyak...pukul tangan naya la yang....jangan cari pasai...

22. Cik Mamu @ Elma Zainuddin.....yu huuuuuu kengkawan yang nak kenai...ni ha cik mamu dah mai...vouge gitu...keh keh keh...ha?....hang datang dengan senduk?...senduk hang tu gebu jadi kek nya...jangan hang tak tau.... ....sesiapa nak berkenalan tak rugi tau...e-mail address pun ada lagi...psst...la ni dia kerja kat mahkamah...sat sat lagi ja nak pencen dah...tapi kalu hangpa sume tangok...antara percaya ngan tak percaya...awet muda...kalu duk ngan dia ...rasa tak mau balik ja...
pasai pi Penang ngan hang cik mamu...jom ...bila nak pi ni...kawan-kawan kat belah utara sana ramai...
menunggu peluang terbuka ja...

23. Shafira....betui sedap..mai la rasa...
i had put up an entry of your order in my blog...thank a million and hope you really did enjoy my air

24. Zaitgha....hai hai hai...thank you ya...kita sangat berbesar hati...sedap la...ada rezeki kita boleh order lagi...jauh nun kat seremban..

25. masriyah....terima kasih...cik mamu punya resepi ni dapat kat magazine...mudah tapi menjadi kan...alhamdulillah

26. napie...amboi hang dah terror...baguih betui la...nanti nanti leh kasi discount baik punyah....

27. MamaFami.....boleh la ma...kita rasa kan sume cake boleh di buat jadi cupcakes...alla ma ni ...sudah geharu cendana pula...sudah tahu buat-buat tanya pula...nakai la mama ne...psst...dalam diam-diam sebenarnya ku sudah jatuh hati buat kek guna senduk la...betui tu ...exercise...

28. Min...comel ya...Alhamdulillah...rupanya sampai bila-bila akak akan suka buat kapis ne...aura dia bukan main lagi...seentero dunia ada saja peminatnya...dasyat penangan cup cakes kan...meriah betu-betul ...ada sahaja karya-karya baru.....



Tuesday, 3-Jun-2008 09:26 Email | Share | | Bookmark
SEHARI SEBELUM ANAK LELAKI CIK MAMU BERTUNANG PART 1

fondan cupcake buat hantaran..dah siap...
ambil gambar dulu
dah sampai umah cik mamu
View all 10 photos...

cupcake coklat buat hantaran bertemakan warna-warna cream, cik mamu siapkan sendiri bekas-bekas hantaran untuk anaknya ini...masa kami sampai pagi tu, dia baru lepas mandi, lepas tu kami sarapan sama-sama..makan nasi u...kenyang...lepas borak-borak, cik ajak buat kek butter dan bakar dalam bekas pyrex..bestnya...tambah-tambah bancuh kek tak pakai mixer...pukul dengan senduk kayu je...aaaarrrr..lenguh tapi syiok... ...nanti kita update di entry yang akan datang ya...


anak cik mamu namanya reza, bakal menantu namanya rini..putih gebu orangnya...cek mek kelate..
sebelum ni cik mamu dah ada dua menantu perempuan , satu cucu perempuan dan lagi dua bakal tiba..inshaALLAH...oh ya anak cik mamu enam orang tapi anak perempuan satu sahaja dan rajin ke dapur..nanti kita tunjuk gambar dia goreng sutchi fillet berserta rahsia camne gorengannya rangup dan sedap sekali...e-qin suka sangat...



cupcake hantaran buat reza dan rini...selamat bertunang sepupu...

Ok resepi chocolate cake ini kita dapatkan daripada blog mamafami. Icing resepi Chef Norzailina kita tak guna, tapi kita gantikan dengan fondan yang sememangnya berwarna putih bersih. Kita beli yang dah siap di adun cuma perlu ditambah warna mengikut cita rasa kita. Untuk kali ini kita guna warna kuning lembut yang kita uli sebati pada fondan yang berwarna putih tadi. Untuk chocolate cake tersebut kita bubuh dalam souffle cup, yang sudah pasti tidak akan merekah kek dari kertasnya...psst...kita selalu risau kalu pakai cawan kertas biasa tu la...siapa boleh tolong kasi tips?.. ....wokeh...jom tengok resepinya dulu...kalu tak mahu bubuh dalam cup, boleh guna acuan empat segi, bulat, bentuk hati dan boleh dipelbagaikan cara penyampaiannya...selamat mencuba kawan-kawan....

Quote:

HERSHEY'S "PERFECTLY CHOCOLATE" Chocolate Cake
Source : Hershey's Kitchen

Ingredients :

2 cups sugar
1-3/4 cups all-purpose flour
3/4 cup cocoa powder
1-1/2 teaspoons baking powder
1-1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 eggs
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
2 teaspoons vanilla extract
1 cup boiling water

Directions :

1. Heat oven to 350°F. Grease and flour two 9-inch round baking pans.
2. Stir together sugar, flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt in large bowl. Add eggs, milk, oil and vanilla; beat on medium speed of mixer 2 minutes. Stir in boiling water (batter will be thin). Pour batter into prepared pans.
3. Bake 30 to 35 minutes or until wooden pick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely.

VARIATIONS:

ONE-PAN CAKE :
Grease and flour 13x9x2-inch baking pan. Heat oven to 350° F. Pour batter into prepared pan. Bake 35 to 40 minutes. Cool completely. Frost.

THREE LAYER CAKE :
Grease and flour three 8-inch round baking pans. Heat oven to 350°F. Pour batter into prepared pans. Bake 30 to 35 minutes. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely. Frost.

BUNDT CAKE :
Grease and flour 12-cup Bundt pan. Heat oven to 350°F. Pour batter into prepared pan. Bake 50 to 55 minutes. Cool 15 minutes; remove from pan to wire rack. Cool completely. Frost.

CUPCAKES :
Line muffin cups (2-1/2 inches in diameter) with paper bake cups. Heat oven to 350°F. Fill cups 2/3 full with batter. Bake 22 to 25 minutes. Cool completely. Frost. About 30 cupcakes.

(And I iced the cuppies using Chef Norzailina's recipe which I got from Mr Mat Gebu's Blog-ini mamafami yang kata ya.. ...tu la bahana main cp je.. )

ICING

Ingredients :

125g krimwell
125g butter
100g condensed milk
40g icing sugar
1 teaspoon vanilla essence

Method :

Beat the above ingredients till white and fluffy. Ready to use.



bila nak akad nikah ne ....leh kita tolong buat kek lagi ...


Monday, 26-May-2008 04:19 Email | Share | | Bookmark
RINDU KAT FP

e-one dah dapat kad pengenalan..
petanda UPSR dah dekat..kurang-kurang kan game..tension?..he he
kek butter, butter cream, piping jelly biru serta bunga fondan
View all 6 photos...
Lamanya kita tak update fp sejak dari hari guru...rindu memang rindu....jadual padat sangat..alasan munasabah ke tu?. .mana tidaknya 17hb mei khenduri kesyukuran di rumah jiran pagi dan petangnya ada pula bacaan marhaban di dewan. Besoknya ahad 18hb mei bawa pula mil dan fil pergi umah adik mil kat banting singgah pula pantainya, selasa sampai jumaat kerja, isnin hari wesak cuti mengemas rumah luar dan dalam. Kak Limah kawan pejabat minta tolong buatkan pulut kuning ngan rendang ayam, mihun untuk baby dia baru lahir 1 bulan hari rabu. Kemudian hari jumaat 23hb mei anak sulung balik dari asrama cuti sekolah naik komuter, bergegas pula pergi ambil kat komuter terus bawak pergi rumah neneknya sebab nenek ngan mak dan pak saudara nya nak berangkat 25 mei mengerjakan Umrah, kita kena jaga sepupu dia orang 4 orang..ha merasa anak sampai 6 orang.. ...balik dari rumah nenek dah lewat malam. Subuh Sabtu 24hb sudah kena hantar e-one kursus MAP dekat pusat belia berdekatan istana negara, betul-betul sebelah bangunan MCOBA. Kursus 2 hari 24 dan 25hb dari pukul 8 pagi sampai 7 malam. Feedback daripada e-one sangat bagus..Alhamdulillah...tidaklah sia-sia mak hantar mu nak...dulu-dulu mak tak ada kursus-kursus macam ini...ok lepas hantar e-one, terus ke rumah makcik Mamu di jalan peel hantar cupcake coklat berhias fondant, anak cik Mamu bertunang besok 25hb mei di Uniten..anak dan bakal menantunya bekerja di Petronas, Melaka...lama juga di rumah cik Mamu sebab en suami keletihan...mana taknya malam sebelum lambat tidur melayan e-kin yang baru balik dari asrama cuti sekolah 2 minggu pastu en suami siap kan baju untuk kursus-kursus yang berlainan hari untuk budak berdua ni dan sempat pula larut malam tu mencapai guitar melepas gian..la ayah dan e-kin ni...tidur la ..he he

eh, kat mana kita tadi...oh ya...kat umah cik Mamu....errr kita sambung sikit lagi ya...nak makan tengahari jap...tunggu tau....

sambil tunggu baca 7 facts tentang kita yang biasa-biasa aje tak weird pun rasanya...malu nak cerita lah...kita kan pemalu... ..habislah hutang tertunggak pada zura dan zaiaziz kat entry lepas ..lega..

ok ni dia,

Quote:

The rules:
1. Link to your tagger and post these rules on your blog.
2. Share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird.
3. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
4. Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog

Zura yang di pahang dan Zaiaziz yang kat puncak tu, hope you both suka hati …la la la la la....

1. kita ni pemalu...aww..
2. kita ni suka muhasabah diri sebab terasa diri tidak pernah sempurna...
3. kita ni ada sifat belas kasihan..
4. kita ni penyayang..
5. kita suka sangat berkawan ...
6. kita ni lemah lembut..
7. kita suka kan kedamaian... ...errr yang weird ada ...lain kali kita cite k..



dah makan tengahari..emm. ...ginilah kita sambung cerita di entry yang akan datang sebelum tu enjoy dulu tengok kek marble susu yang kita bikin..dan cupcakes butter sempena e-one dah 12 tahun dan baru dapat kad pengenalan...kita makan sama-sama makcik ina, oare dan pakcik kerry...amboi...sempena dapat kad pengenalan pun ada kek kecik untuk e-one?...




Kita nampak resepi ni kat fp mamafami..tq mama and chef norzailina yang dah tahap celebriti chef tu.....

KEK MARBLE SUSU
Sumber : Chef Norzailina Nordin
Resipi yang disalin terus dari website Chef Norzailina (kita pulak copy dari mamafami )

250g mentega (Mamafami kata dia, guna majerin)
230g gula kastor
2 sudu kecil ovalet
4 biji telur
270g tepung superfine
1 sudu kecil serbuk penaik
60g susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar atau susu cair (Mamafami gunakan susu segar)
1 sudu kecil pes coklat atau coklat emulco (Mamafami used chocolate emulco)

Kaedah penyediaan :

Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik. Masukkan bahan ayak, kacau rata. Bubuh susu, gaul sebati. Bahagikan 2. Masukkan serbuk koko, susu segar dan pes coklat ke dalam satu bahagian. Bubuh 1/2 senduk adunan biasa ke dalam tin 22cm yang dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak. Ratakan pula 1/2 senduk adunan berkoko. Ulangi hingga habis. Goyangkan tin supaya adunan menjadi rata. Baar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak.


kek besar namanya kek marble susu ilham dari chef norzailina nordin ..kita saja buat style comot cam gitu... ..cik ina pun tolong design kan..free hand je..


dan kek kecil-kecil pula, kek butter berhias bunga fondan, jelly biru-biruan dan buttercream..



Friday, 16-May-2008 04:46 Email | Share | | Bookmark
SAMBUTAN HARI GURU 2008

strawberry cupcakes...resepi dah kasi dah awal-awal hari tu..
oreo cheesecake...kena pergi berguru..he he
hai nana...happy budak yang lahir kat paris ni..cita-cita? guru.
SETINGGI-TINGGI PENGHARGAAN DIANUGERAHKAN KEPADA SEMUA GURU-GURU
KERANA TELAH MENDIDIK DAN MEMBERI TUNJUK AJAR KEPADA SAYA.

SEGALA ILMU YANG TELAH DICURAHKAN KEPADA SAYA AKAN SAYA GUNAKAN SEBAGAI PANDUAN DI MASA HADAPAN

TERIMA KASIH CIKGU

SELAMAT HARI GURU

"GURU CEMERLANG NEGARA TERBILANG"


kata mak shami, cikgu maziah guru disiplin "sesungguhnya semua orang pernah dan akan menjadi guru, walaupun 1 benda yang di ajar, dia tetap seorang guru"...ha tu dia.



ini cupcakes strawberry...bunga rose sugarpaste tu.. .jangan tak tau...kita pergi beli le. ..tak tahan nengoknya...tinggal pacak je kat kapis tu...
so untuk zaitgha yang bertanya tak usahlah risau...kalau masih tidak menjadi rosnya...tiru macam saya...hilang kempunan...


ini nana .... kirim salam mak..kata kat dia "Selamat Hari Guru"...ya
ooo...itu Oreo Cheesecake...yang kita belajar dengan Kak Mas, makcik Lynnhassan hari itu sama Kamalina dan Che'pah..makan sejuk-sejuk..perghhh...sedap-sedap...tambah icecream vanilla....amboi mak...lagilah sedap..
di entry yang lalu kita ada tunjuk sebahagian rumah Kak Mas ne..sampai dalam almari nya pun penuh pinggan mangkuk yang seirama dengan hiasan dalamannya...nak tengok rumah dia puas-puas beli lah majalah Impiana bulan Mac 2008, tak pun boleh pergi kelas masak dia sekali sambil cuci-cuci mata pastu buat biskut, cheesecake dan kek komersial....rumah dia kat Ampang je...
jom potong Oreo Cheesecake ne kawan-kawan... .. lepas makan bubuh balik dalam petiais k..bertambah-tambahlah sedap... ...err...gambar yang dah potong?...dah habis kena ngap... ...sedap...



Monday, 12-May-2008 07:36 Email | Share | | Bookmark
Siapa Punya Harijadi 12 May?

luv ya too ewan ekin...
esok-esok mak bawak lapik meja k..uzur benar meja kat taman ne..
lepak-lepak dengan ekin..panas tu...
View all 10 photos...

stramberry cupcakes ..opps..stroberi..opps..strawberry...
strawberry flavour whipping cream
fondant alphabets
sugarpaste roses
M&M's topper..

Quote:

Kek Strawberry
Sumber : Nina
Dari : http://www.resipi.net "Dapur Berasap Selepas Online"..

Bahan-bahan
240 g mentega
10 g Quick 75 atau ovalette
200 g gula kastor
Secubit garam
4 biji telur
290 g tepung naik sendiri, diayak
dgn 60 ml susu manis)
1 camt strawberry paste
1 camt pewarna pink rose

Cara Membuatnya
Putar mentega dan ovalette hingga kembang.
Masukkan gula dan garam, putar hingga gebu.
Bubuh sebiji demi sebiji telur dan putar sebati.
Kemudian masukkan pula tepung, kacau rata-rata.
Akhir sekali, tuangkan stoberi pes & kaler yg dipilih).
Ratakan adunan di dalam tin 22 cm yg dialas dengan kertas kalis minyak dan dilengser dengan mentega. Bakar pada 190 C selama 1 jam atau hingga masak.

Kali ini boxhousestudio guna Whipping Cream sahaja coz ada bahan-bahan di bawah habis pulak kat rumah ne..
Buttercream (Modified Version)
Sumber : Lady Ariess
1 cawan Butter
1 cawan krimwell
3 sudu susu cair
4 cawan gula icing - diayak (boleh kurangkan kalau x suka manis)
1 sudu teh perasa vanilla

Cara Membuatnya
Saya campur semua sekali kecuali gula & putar sampai gebu. Kemudian curah gula ke dalam mixer & biarkan at slow speed sampai lagi gebu.




Thank you mamafami.. ..

Terharu sih....ucapan terima kasih pada semua yang mengucapkan selamat hari ibu dan juga selamat hari jadi .. ....semalam mother's day esok lak my birthday..sama pulak dengan hari jururawat..


cepat selesaikan pengambaran. ..semut-semut hitam mula nak menyerang. .hangkat cepat ...

alamak...kita ada 3 assignment yang tak siap lage..
1. dari madiha
2. dari kak liza
3. dari zura....errr...tambah lagi dari zai aziz...ish ish ...korang berdua ni...sabaq no..
ehh...empat la...janji tak tertunai lagi makan-makan di dusun bay
ehh...lima la......mandi-manda di sungai
ehh..ehh..ehh..enam..ke umah orang kahwin pastu ke cameron highlands kan?..aleh-aleh tak jadi..tu yang buat kek cawan stoberi kosong tu..kempunan nak petik strawberry letak atas kapis tu......wa wa wa..
siaran tertunda lah pula....sambut mother's day 11 may ngan hari jururawat aka birthday 12 may...ada lah satu budak tu birthday...budak tu la....bukan budak pun.. nah. .amek bunga buat semua yang terkenang...
..bukan 1
bukan 2 ...
tapi 3




[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net