boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Sunday, 11-May-2008 16:11 Email | Share | | Bookmark
MAK, KAU LAH RATU HATI KU.....

mak kami sayang mak
walau jauh dimata tapi dekat dihati
tak terbalas jasamu mak
View all 7 photos...
Entry yang lepas kita kata kita gi cameron highlands semalan ngan hari ni ngan mil kan..asalnya dia nak gi umah orang kahwin kat bercham..anak kawan lama mil kahwin..aleh-aleh malam tadi fil dan mil singgah beritahu tidak jadi coz orang harapannya..pssst...anak lelaki dia ada mesyuarat sampai petang..cucunya pulak ke sekolah ada kursus motivasi dan teknik menjawab peperiksaan UPSR...nak ke ipoh 2 jam baru sampai rumah pengantin nanti pukul berapa pulak nak naik ke cameroon highlands...adeh..miss nak petik buah strawberry........itu lah ya qada' dan qadar ALLAH...rupanya hajat dalam hati nak tengok anak dekat asrama hari ahad, hari ibu memudahan dapatla..InshaALLAH...

hemm..inilah hasil cupcakes ..panas-panas...bukan apa plan ke rumah orang kahwin tak menjadi terus buat cupcakes vanilla resepi dari blog mamafami, terus deco terus ambil gambar terus upload dalam fp ..he he.. cupcakes khas bersempena hari ibu...kita guna fondant untuk buat hati dan bunga-bungaan tu...whipping cream untuk rumput-rumput di taman tu...dan wilton food writer untuk tulisan tu...harap-harap Mak suka ya..



Quote:


VANILLA CUPCAKES
Source : Magnolia Bakery

Ingredients :

1 1/2 cups self-raising flour
1 1/4 cups flour1 cup butter ~ room temperature
2 cups icing sugar
1 cup fresh milk
4 eggs
1 teaspoon vanilla essence

Method :

1. Sift both flours.
2. Cream butter and sugar till fluffy.
3. Add in eggs, one at a time. Continue beating.
4. Add in vanilla essence and milk. Mix well.
5. Fold in flour till well mixed.
6. Spoon some bater into the muffin pan layered with papercups.
7. Bake in a preheated oven at 180 C for 20 - 25 minutes or till done.












[


Friday, 9-May-2008 02:15 Email | Share | | Bookmark
HAPPY MOTHER'S DAY ON 11TH OF MAY 2008 & COUNTRY HOMES

tepi pintu masuk rumah kak mas..custome made..
rumah cik cahaya...indah kan?..
sudut rumah cik cahaya ...emmm..
View all 9 photos...
Bila terima kad-kad maya hari ibu sebegini terkenang kita pada gaya rumah berkonsepkan
"country homes"..milik kak mas makcik lynnhassan dan jiran kak mas cik cahaya...jom cuci mata...siapa berminat hiasan dalam sebegini...angat tangan


thank you fliffy tanda ingatan ini



pada adik salleh ini akak dah sedekahkan bacaan Al-Fatihah untuk ibumu..semoga syurgalah tempatnya..amin



Madiha..semoga diri mu berbahagia selalu...





inilah pertemuan pertama antara kami..kamalina and che'pah...dirumah kak mas di ampang..sowi gambar tak berapa menjadi...psst...dah practice ke...


ruang makan di rumah cik cahaya..nampak tak ?..tudung hitam tu kak mas..waktu ni kita semua jalan-jalan ke rumah cik cahaya sementara menunggu kek-kek komersial tu masak...
psst...yang kat depan tu bukan kita..tapi cik adik manis yang bersama-sama belajar ngan kami...

Welcome Friends..


SELAMAT HARI IBU UNTUK SEMUA........IBU........ KAU LAH RATU HATI KU


Wednesday, 7-May-2008 08:02 Email | Share | | Bookmark
''Family Gathering" di Jeram umah Cik Ani (adik Mil) 3.5.2008

rainbow marble pudding blackmore another version
rainbow marble pudding blackmore
walnut brownies
View all 4 photos...
Pada 2.5.2008 kita deman, sakit tekak, sakit-sakit badan, ..lengkap..pasal apa?
mana taknya...

1. hatyai........... 25,26,27 april 2008 (naik bas persiaran)

2. kerja............ 28,29,30 april 2008 (naik motor nouvo)

3. kelas cheesecake dan kek komersial makcik lynnassan 1 mei 2008 (naik bas)

4. tersakit..alahai..terpenat kut...lepek...he he...2 mei 2008

5. 3 mei 2008 Mil ajak teman pergi umah Cik Ani di Jeram, Kuala Selangor waktu ni dah kebah dah...sempat lah buat buah tangan ...terasa sihatnya..2 resepi, terima kasih sifu-sifu semua..fofular resepi rainbow marble blackmore tu, ramai yang buat untuk hantaran perkahwinan..dan juga walnut/almond brownies oleh Chef Anuar dari fp maklang ulampegaga yang keletah tu...

6. masa kat Jeram terima panggilan dari Oare anak mil ajak dinner kat Dusun Bay sebab akak nya Wati anak beranak balik kampung bercuti dan nak belanja kita semua...

7. 4 mei 2008 ahad..mandi sungai ramai-ramai...tunggu siarannya...


rainbow marble pudding blackmore



walnut brownies

Quote:
Walnut/Almond Brownies
Sumber : chef anuar

Bhn
125g butter (a)
35g serbuk koko
250g butter (b)
280g brown sugar
5 biji telur (mklang guna 4 je)
125g tepung gandum
125g walnut/almond cincang (bakar dulu)
100g walnut/almond utk hiasan

Cara
Cairkan butter(a), masukkan serbuk koko dan kacau rata hingga jadi pes koko
Putar butter (b) bersama brown sugar hingga kembang dan mskkan telur satu demi satu.
Masukkan pes koko dlm adunan butter dan kacau rata.
Masukkan tepung, kacau rata dan mskkan walnut/almond cincang.
Masukkan dlm loyang dan bakar 170C.
Curahkan choc. topping dan hias.

*pastikan brownies tak terlebih bakar sbb akan membuatnya mengecut.



yang heart shape tu , the extended version of rainbow marble pudding blackmore

Quote:
Rainbow Marble Pudding
sumber : blackmore

Bahan2nya
1 bungkus serbuk agar2 (13 gm per paket)
675 ml air
225 gm gula pasir
65 gm mentega
4 biji telur bersaiz sederhana
1/2 tin susu cair Carnation
1 sudu makan tepong custard
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya..

Caranya
Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan dulu.

Pukul telur sebentar menggunakan whisker....kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.

Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih....kemudian, masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata.

Bahagikan adunan ke dalam 3 buah mangkuk...bubuhkan koko ( yang sudah dicampurkan sedikit air) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata....adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 diwarnakan dengan kuning dan merah...

Gunakan loyang berbentuk 4 persegi berukuran 9x9x3 atau loyang bentuk jantung seperti yang dalam gambar kat atas tu...

Merengkan loyang sedikit dengan menyangga salah satu hujungnya dengan buku atau lain2 benda yang keras...tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang disusuli pula ngan sadu senduk makan adunan warna kuning dan satu senduk adunan warna coklat..ulang cara begini sehingga adunan selesai digunakan.

Letakkan loyang kembali kepada kedudukan asalnya dan masukkan adunan ke dalam peti sejuk dan biarkan adunan keras sebelum dipotong dan dihidangkan...



my hubby called puding ne..reggae pudding..


Tuesday, 6-May-2008 01:20 Email | Share | | Bookmark
Hari Terakhir di Hatyai...part 4

bersarapan pagi di sini
"tuk tuk' ne..ibarat teksi la...
suasana depan pasar..window shopping di sini..
View all 30 photos...
3D1N...CUTI-CUTI SELATAN SIAM - HATYAI
25, 26, 27 APRIL 2008
JUMAAT SABTU, AHAD
BERTOLAK PUKUL 10 MALAM 25 APRIL
KENDERAAN BAS PERSIARAN - VIP SUPER
BUTTERFLY TRAVEL
DARI PEKAN TANJONG MALIM


Masa dalam bas persiaran hari pertama tu kami di ajar bahasa Thailand oleh Mr Yong pemandu pelancong dari Malaysia...ni yang dia ajar...syiok gak..

nong maknanya satu
song .....2
sam ......3
see ......4
ha .........5
hok .......6
chet.......7
pet.........8
kau .......9
sip........10
sun........0

ha ni penting..kalu masa nak beli makanan

air panas.....lam lon atau nam ron...lebih kurang le bunyinya..
air sejuk......lam jing atau nam yin....sama la tu...tengok lidah le ye..
air batu.......lam king

makan nasi......king kau
tambah nasi.....kau sui
nasi pulut.........kau yow
nasi goreng......kau pei

cungkil gigi.......mai cing fan
nenas..............sapalok (nenas nya sedap)

nak belajar lagi?...k ..k...

ketua kampung....kam lam

kamera............ tai lok
ambil gambar... kam tai lok
gambar keluar...lok tai


kami dipesan jangan beli batik..tapi batik berjahit ok la...jangan beli beras...beli makanan lain boleh tiada tax...tapi masa di imigresen nanti...buka semua buah-buahan yang dibeli..macam mangga ke...coz fama nak tengok...ha ah eh...apasal tak beli kat m'sia je..kat perlis berlambak buah mangga...mangga harum manis lagi...

ada lagi bahasa yang kita belajar...

berapa harga?...tau rai?
mahal...............peng peng
turun harga.......lot noi
tak mau ..........mai aww...
mau................aww..






boleh naik 10 orang...tambang sorang rm2 m'sia atau 20 baht thailand

simpang empat berhadapan regency hotel

sempat ambil gambar ne je kat danok...sebenarnya jajan tu sepanjang-panjang jalan berdekatan imigresen siam tu..lepas chop pasport tanda keluar dari thailand..kami masuk balik ke danok...makan tengahari jap sebelum meneruskan perjalanan balik ke m'sia ikut bukit kayu hitam jugak tak singgah padang besar pun...

tau rai?...

terima kasih......................kok pun kap
selamat dan datang lagi.....chew nama mai...(apa lain je bunyinya..he he..)
Quote:




untuk menjawab pertayaan Umi-Kal dan MaDiHa..gambar di lobby regency hotel Hatyai ialah gambar ibu mertuaku, Zainah Zainuddin namanya..hobi dia suka melancung..next week ni pun dia ajak pergi Cameroon Highland...adeh.. ....tapi takpe..dia rajin sponsor.. ..hidup ibu mertuaku
heh .heh...heh...apa punya menantu da....



Monday, 5-May-2008 15:53 Email | Share | | Bookmark
tu dia PULUT DURIAN Hatyai yang di idam-idam kan tu......Part 3

at last..cik Rinn...wa dah hilang kempunan dah...
tu dia...licin...sedap..
mashaALLAH...
View all 9 photos...
3D1N...CUTI-CUTI SELATAN SIAM
25, 26, 27 APRIL 2008
JUMAAT SABTU, AHAD
BERTOLAK PUKUL 10 MALAM 25 APRIL
KENDERAAN BAS PERSIARAN
DARI PEKAN TANJONG MALIM

ni la yang kita cari..jalan jauh-jauh mengidam nak pekena benda nih!!






mengigau pulut durian...zzzzzzzz...."kak pulut durian satu"....zzzzzzzzzz


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net