boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 1-Dec-2008 16:57 Email | Share | | Bookmark
Pandan Muffin ... harum baunya...

muffin pandan
kali ni boxhousestudio buat muffin pandan. Ini Mat Gebu punya penangan terbabit kat maklang terbabit kat boxhousestudio gak. ..yang pasti bebudak kat alam maya dah membabitkan diri ngan muffin pandan ni kut?. ....ok lah, terima kasih pada yani yang sudi kongsi resepi...



Quote:

Pandan Muffin
Sumber : yani

Bahan
180 g mentega tanpa garam (unsalted butter)
140 g gula halus
2 biji telur gred A
80 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
220 g tepung gandum* (maklang guna self raising flour je)
2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste dan colouring hijau
Sedikit coklat cip untuk hiasan (optional)

Cara
Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu cair hingga habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan paste dan gaul rata.
Sudukan ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh, tabur sedikit coklat cip dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2..



jom makan muffin ..



Monday, 1-Dec-2008 16:51 Email | Share | | Bookmark
Morning Glory Muffin

morning glory muffin
mmm....selamat pagi semua...pagi ni kita sarapan morning glory muffin dan susu anlene segelas...marila sarapan sama-sama...
oh ya resepi ni dari fotopages rinnchan...tapi maklang, ida, ngan zai ngan mamafami pukul canang suruh kita cuba resepi ne...memang best la...memula keluar dari oven (kita buat malam tadi)...bila kita makan panas-panas rasanya agak tawar tapi pagi ni rasanya tak lah tawar mana, sedang elok untuk yang tak suka manis-manis dan memang sesuai untuk pengamal pemakanan kesihatan...memang kita suka ...kita dah habis kan 3 ketul sekaligus...amboi lahapnya...


Quote:

MORNING GLORY MUFFIN
Ingredients:
2 cups all purpose flour
3/4 cup brown sugar (Originally used 1 1/4 cups of white sugar)
2 teaspn baking soda
2 teaspn ground cinnamon
1/4 teaspn salt
2 cups shredded carrots
1/2 cup raisins
1/2 cup chooped walnuts
1/2 cup dessicated coconut (Originally used unsweetened flaked coconut)
3/4 cup canned lychee, chopped and drain the syrup (Originally used 1 apple)
3 eggs
1 cup vegetable oil
2 teaspn vanilla essence

Method :
1. Pre-heat oven to 175 degree cels. Prepare 12 muffin paper cups.
2. In a large bowl, sift together flour, sugar, baking soda, cinnamon and salt. Stir in the carrot, raisins, walnuts, coconuts and lychee.
3. In a seperate bowl, beat together eggs, oil and vanilla essence. Stir in egg mixture into flour mixture and mix just until moistened.
4. Scoop batter into prepared muffin cups.
5. Bake for 20mins to 30 mins depends on your size of muffin cups, until a toothpick inserted into a muffin comes out clean.



Morning Glory Muffin...emmm ...minum ngan susu anlene segelas, terasa sempurna sarapan pagi hari ini

Have a Nice Day...


Sunday, 30-Nov-2008 03:00 Email | Share | | Bookmark
THIS IS WHAT I DID YESTERDAY

cc oren
cc strawberry
cc coklat
View all 8 photos...
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua yang jauh, yang dekat yang mengenali boxhousestudio personally serta sahabat-sahabat maya sekelian..salam ceria buat semua...

Boxhousestudio suka baking, suka sangat-sangat..kalau ada peluang pasti tak di lepaskan..itu lah, semalam hari sabtu, boxhousestudio selesaikan tugas yang ini...jom tengok sama-sama... ..penat?..memang penat..tapi BEST!!!...rasa tenang je lepas siapkan sumernya...ok hari ni Boxhousestudio ingat nak buat muffin dan muffin pula...barang-barang dah beli..tunggu tau......


ini strawberry cupcakes with strawberry buttercreams and strawberry piping gel ...


ini chocolate cupcakes with chocolate buttercreams...


ini orange cupcakes with orange flavour buttercreams..


chocolate cupcakes lagi...mesti tak ketinggalan..



pandan coconuts cupcakes pula...


opss.. coklat lagi..

.....and all of these tempahan dari bro Mie, our contractors
yang memang rajin nak layan kitorang punye karenah... he...he...he...


oppss jap jap tertinggal lagi satu ... cupcakes yang bawah ni kita bawa ke rumah kak bibah, hari ahad semalam....jiran kita kawin kan anak lelaki sulung dia...suami kak bibah ketua kampung kat sini.. Tahniah tok dapat menantu...

cupcake vanilla dengan vanilla buttercrean diserikan dengan yellow rose serta coklat swirl




Friday, 14-Nov-2008 01:28 Email | Share | | Bookmark
SIAPA SANGGUP "SAY GOOD BYE TO COKLAT?"..ANGKAT TANGAN..WAKAKAKA

ini untuk mes and the geng
hati ku fondant ..he he
baru siap terus posing
View all 7 photos...

thank you zura dari kuantan datangnya award ne ...boxhousestudio happy sangat


Cupcakes ni permintaan dari mes dari upsi, tg malim...tanda salam perpisahan dengan sahabat-sahabatnya yang tersayang...kursus mereka tamat la sudah..psst... ini le kek yang paling ekspress boxhousestudio buat gegara ada miss communication dengan cik adik manis lagi cantek ne....masa suruh buat sms guna no orang lain bila suruh sahkan sms tu jawab wrong number...aik...aleh-aleh pada hari selasa petang mes kal guna hp sendiri....katanya leh kami datang ambil petang ne...hah?...bla...bla...bla....akhirnya mes kata .....dia nak kul 9 malam ...boleh tak? ...dek kesian kat mes, boxhousestudio start kerjakan kek ni pukul 6.30 petang...lepas balik dari opis..kuss semangat ....mes..pas ni kan, ko jangan buat boxhoustudio camgini k ...semput boxhousestudio nanti... ...(nak bisik jap..pada dua orang maklang dan kepada nurul, if you are there ..boxhousestudio nak ucap terima kasih pada korang ...memudahan kita dapat berjumpa lagi... ..}

cupcakes yang seterusnya semalam siap ...gegara ada orang berkenan nak pattern cam mes ...tapi idak le pulak berfondant-fondant hati dan berhuruf begitu ya.. ok jom tengok hasil keras tangan boxhousestudio ne...orang sumer dah tidur..boxhousestudio terkedek-kedek kat dapur ..pekena nescafe o pekat sikit, tapi kurang manis 2 gelas..oooowwww ... nak tahu siapa tolong buatkan?..


cupcakes coklat hias dengan taburan gula berwarna merah....ini bawa ke smk slim river..pot luck untuk salam perpisahan


cupcakes coklat hias dengan taburan manik-manik silver, kecik dan besar ... ini pun bawa ke smk slim river..pot luck salam perpisahan..tahun persekolahan 2008 berakhir lah sudah


yang ini kita bawa ke opis tadi...


yang ini pun kita bawa opis juga...ambil gambar cupcakes ni dah malam sangat...sib baik tak terjatuh dari meja..or empunya diri yang terjatuh nanti...mana taknya kaki yang terseliuh tu belum pulih benar lagi..engh,engh,engh...kalu dah minat + suka sanggup aje ... ..ni ha resepinya..kelmarin pun dah letak dah..



Quote:

HERSHEY'S "PERFECTLY CHOCOLATE" Chocolate Cake

Ingredients:
2 cups sugar
1-3/4 cups all-purpose flour
3/4 cup HERSHEY'S Cocoa
1-1/2 teaspoons baking powder
1-1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 eggs
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
2 teaspoons vanilla extract
1 cup boiling water
"PERFECTLY CHOCOLATE" CHOCOLATE FROSTING(recipe follows)

Directions:
1. Heat oven to 350°F. Grease and flour two 9-inch round baking pans.
2. Stir together sugar, flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt in large bowl. Add eggs, milk, oil and vanilla; beat on medium speed of mixer 2 minutes. Stir in boiling water (batter will be thin). Pour batter into prepared pans.
3. Bake 30 to 35 minutes or until wooden pick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely. Frost with "PERFECTLY CHOCOLATE" CHOCOLATE FROSTING. 10 to 12 servings.

VARIATIONS:
ONE-PAN CAKE: Grease and flour 13x9x2-inch baking pan. Heat oven to 350° F. Pour batter into prepared pan. Bake 35 to 40 minutes. Cool completely. Frost.

THREE LAYER CAKE: Grease and flour three 8-inch round baking pans. Heat oven to 350°F. Pour batter into prepared pans. Bake 30 to 35 minutes. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely. Frost.

BUNDT CAKE: Grease and flour 12-cup Bundt pan. Heat oven to 350°F. Pour batter into prepared pan. Bake 50 to 55 minutes. Cool 15 minutes; remove from pan to wire rack. Cool completely. Frost.

CUPCAKES: Line muffin cups (2-1/2 inches in diameter) with paper bake cups. Heat oven to 350°F. Fill cups 2/3 full with batter. Bake 22 to 25 minutes. Cool completely. Frost. About 30 cupcakes.


"PERFECTLY CHOCOLATE" CHOCOLATE FROSTING
(boxhousestudio guna resepi yang lagi satu dari resepi wilton)

1/2 cup (1 stick) butter or margarine
2/3 cup HERSHEY'S Cocoa
3 cups powdered sugar
1/3 cup milk
1 teaspoon vanilla extract

Melt butter. Stir in cocoa. Alternately add powdered sugar and milk, beating to spreading consistency. Add small amount additional milk, if needed. Stir in vanilla. About 2 cups frosting.


Quote:

Chocolate Buttercream Icing
Source : Wilton Recipe

Ingredients:
1/2 cup solid vegetable shortening
1/2 cup (1 stick) butter or margarine, softened
3/4 cup cocoa or three 1 oz. unsweetened chocolate squares, melted
1 teaspoon clear vanilla extract
4 cups sifted confectioners' sugar (approximately 1 lb.)
3-4 tablespoons milk
Makes: About 3 cups of icing.

Instructions :
Stiff Consistency: In large bowl, cream shortening and butter with electric mixer. Add cocoa and vanilla. Gradually add sugar, one cup at a time, beating well on medium speed. Scrape sides and bottom of bowl often. When all sugar has been mixed in, icing will appear dry. Add milk and beat at medium speed until light and fluffy. Keep bowl covered with a damp cloth until ready to use. For best results, keep icing bowl in refrigerator when not in use. Refrigerated in an airtight container, this icing can be stored 2 weeks. Rewhip before using.


dan, sekolah akan bercuti panjang sampai akhir bulan 12, 2008...syioknya bebudak..mak ayah le pening-pening sikit ..apa apa pun good bye sekolah...pada yang mengambil peperiksaan ...Boxhousestudio ucapkan Semoga Tabah Menghadapi Peperiksaan bagi tahun 2008


Sunday, 9-Nov-2008 01:25 Email | Share | | Bookmark
MUFFIN, BROWNIES, SHORTBREAD, BISKUT BADAM

Muffin ni masa moreh Boxhousestudio kelmarin
Cheese Brownies untuk Yati yg mengidam
Shortbread untuk Oare, dia nak kasi hadiah Raya kat kawan dia
View all 4 photos...

Chocolate Chips Muffin (dulu kita buat kita tambah serbuk chocolate..muffin ni favourite anak-anak mamafami, kita pun nak pikat Rizqin jugak kalu bercoklat chip dan rupa coklat dia suka sangat.. )

muffin ni kita buat masa moreh ramadan yang lalu..tak sempat upload ke fp..kita saja buat muffin ni rendah sikit ..kalau nak nampak gebu dan membumbung, isi penuh mangkuk kertas tu, lain kali boxhousestudio cuba lagi...sebenarnya kita suka tengok maklang ulampegaga punya muffin, gebus ...selalu kita orang bubuh 3/4 batter dalam mangkuk kertas tu, lepas ni nak isi penuh-penuh, jangan bimbang tak melimpang, cuba la.. resepi dah ada sebelum ni tapi yang itu kita tambah serbuk coklat...carilah...alla gambarnya yang dekat tepi taman tu..



Raspberry Cheese Brownies (dulu kita tukar kepada Blueberry Cheese Brownies...susah nak cari Raspberry waktu tu..kali ni kita buat separuh adunan)

brownies ni boxhoustudio pernah buat sebelum ni...tak silap nama empunya resepi nya Amy Beh or Amy Heng..ha selalu tersasul nama-nama dia orang berdua ni...resepi Amy Beh selalu di siarkan dalam suratkhabar Star setiap hari selasa rasanya...ok kali ni boxhousestudio buat separuh dari resepi yang di beri...resepinya pun dah ada cari la ya.. ...Amy Heng la..


Shortbread

kelebihan shortbread buat sendiri ni bila kita boleh pelbagaikan reka corak hiasan di atasnya, kali ni boxhousestudio buat shortbread corak abstrak, adik ipar boxhoustudio yang bernama oare tu suka design cam gini...dia kata dia nak kasi kawan buat hadiah hariraya kelmarin




Biskut Badam

Resepi biskut badam yang boxhousetudio cuba kali ni memang hit...sebab hit bila mak boxhousestudio suka sangat...Alhamdulillah....dan bukan mak je...adik ipar, Lina yang mak dan ayahnya tinggal di Jengka pun ambil resepinya...mak Lina memang orang yang rajin ke dapur..kalu raya kek yang di buat memang sedap-sedap, kalau musim khenduri kahwin pula segala jenis kerepek sumenya sedap dan rangup..ha tu dia...meh sini nak kongsi cerita lagi, mula asal dapat idea nak buat biskut badam bila tengok resepinya mudahlah sangat..pastu tak sangka la pula dapat banyak..itupun boxhousestudio buat tebal-tebal biar cepat selesai....psst..boxhousestudio tak de pembantu da...
ok ok ... resepi ni dari sorang kakak kat dalam alam cyber ni..rasanya dia duduk kat singapura...dia la cerita ... adik-adik katanya...buatla sedap...tiap-tiap tahun ramai orang menempah darinya...dan biskut ni dah sampai ke luar negara..inila juga buat menambah nambah rezeki menghantar anaknya duit yang tengah belajar kat luar negeri waktu tu..nanti boxhouestudio cari kat mana boxhousestudio jumpa site tu...tengah berfikir ni meanwhile tengok hasil kerja tangan boxhousestudio dulu k.. tak jumpa la site sebenarnya yang boxhousestudio pergi...jadi tak dapat nak tunjukan kata-kata dari kak intan sendiri..masih mencari...tunggu...sambil tu tengok resepinya dulu dari My Resipi.

Quote:

Biskut Suji Badam Kak Intan

Bahan-bahan ( 120 biji )
1 kg tepong gandum
350 gm badam, dikisar
400 gm gula halus ( gula tepong)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonate soda
secubit garam
Minyak makan secukup nya (sewaktu D buat anggaran dalam 2 3/4 - 3 cawan minyak)
Cara-cara Masukkan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali minyak. Gaul rata.
Masukkan minyak sedikit sedikit hingga menjadi satu dough yg boleh diterap.
Bakar dalam oven pada suhu 170’C sehingga biskut masak.

Kata D dari My Resipi "Resipi dari Kak Intan. Banyak kali D telah mencubanya. Biskut masuk mulut terus cair best nih... Resipi ini agak muai jadi jika nak buat boleh buat setengah adunan.. "..tapi boxhousestudio buat full..lahap ...tak la nak kasi mak, mil, diri sendiri...



[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net