boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 22-Sep-2008 08:04 Email | Share | | Bookmark
Choc Chip Rangup Kak Liza

Choc Chip Rangup ...krup krap krup krap

Hitam lah hitam, setampuk manggis, sungguh pun hitam, ku pandang manis. ..cheewah!!!..hitam la hitam seberas pulut, sunggup pun hitam hati terpaut...

Resepi dari fotopages Kak Liza ni tak payah diperkenalkan lagi..memang jadi buruan insan-insan seperti ku..he..he..he...memang ranggup...memula buat tak la ranggup benar...tapi makan lama makin rangup...tak percaya?...rugi... ..kalu dari segi rupa bentuk , sebenarnya boleh di ubah suai...kalu tak mahu buat macam boxhousestudio..nampak "toya" gitu ...buat cam gini...bila dah bulat cam Boxhousestudio punya ne, ambil garpu tekan leper..biar berbentuk sikit..kalu tidak masa nak membentuk ambil dengan dua sudu dan terus letak atas dulang, jadi tak payah kepal macam boxhousestudio dah siap kan ni ha ..Selamat Mencuba ya... krup krap krup krap...


Quote:

BISKUT COKLAT CIPS RANGUP
sumber : dari fotopages Hanieliza


Bahan A
250 g butter
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B
[gaul rata]
230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice]
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

NOTA : boleh juga gunakan tepung gandum..
don wori sebab ada ahli forum cari.com.my dah buat gunakan tepung gandum dan hasilnya memuaskan hati.. psst boxhousestudio copy and paste je..


Friday, 19-Sep-2008 01:56 Email | Share | | Bookmark
Orange Chocolate Chips Cookies - Mummy Jam, Singapura

 

lain kali Boxhousetudio akan buat guna chocolate chips instead of chocolate rice..biar lagi cun..

Ok biskut ini namanya Orange Chocolate Chips Cookies, tapi bukan dari mummy roz dari mummy jam..tersasul lah pulak . Dari entry lepas rupanya Boxhousestudio tulis mummy roz ..he...he..harap mummy roz jangan tersedak-sedak pula... ....

Pada Eena yang bertanya kan resepi di entry yang lalu, ini dia resepinya...buat tau...senang aje..punjut, punjut, punjut...dah pun siap dua balang... ...jom cuba..


Quote:


Orange Chocolate Chips Cookies
dari fotopages Mummy Jam

300 gm of flour
1 teaspoon of baking powder
1/4 teaspoon of bicarbonate soda
170gm of butter
180gm of sugar
1 egg
2-3 tablespoons of chopped orange zest
1/2 cup of chocolate chips
5 tablespoon of orange juice

1) Cream the butter and sugar till creamy, then add in the egg.
2) Add in the zest and orange juice, followed by the mixture of flour, baking powder and bicarbonate powder which had been sieve first.
3) Pour in the chocolate chips and mix well.
4) Rest the dough for a while and shape the cookies.
5) Bake in preheated oven of 175 degrees celcious for about 15 minutes.

*I added some chopped almond to the cookies, taste even better!



Thursday, 18-Sep-2008 01:00 Email | Share | | Bookmark
Black & White Cookies...memang berbaloi!!!...

Black & White Cookies


Terbabit membuat cookies ni bila maklang ulam pegaga list kan kuih raya yang dia nak buat kali ini..kaji-kaji resepinya mudah le sangat ...tapi masalah le pula nak mencari white chocolate chips tu..fikir punya fikir apa kata kita ubah ngan almond nibs..putih gak warnanya.. ..buat punya buat, menjadila...terima kasih Maklang..sodap banget...boleh buat selalu...nanti ada peluang kita cuba guna white chocolate chips pula...memang suka la.. ..jom la buat kuih raya...

Quote:

Black & White Cookies
Sumber : sarah jasmine (Rnet)

Bahan
113g butter
80g brown sugar
50g granulated sugar
1 egg
1tsp vanilla
140g all purpose flour }
30g coco powder }
½ tsp baking powder } ayak
¼ tsp baking soda }
1/8 tsp salt }
200g white choc. chips

Cara
1. Pukul butter & gula…campur telur dan esen. (kacau ngan whisker je)
2. Campur semua bahan yg diayak ke dalam adunan.
3. Masukkan white choc.chip
4. Bakar dengan suhu 160 selama 10 mins.


Nota : Kata Maklang Ulampegaga dia bakar dgn suhu 175C selama 20’. Apa-apa pun katanya ikut le oven masing-masing. Betul katanya kalu semua orang sama je oven nya senang...ini ada berbagai jenis dan jenama...jadi test dua tiga ketui dulu k.. Selamat Mencuba dari Boxhousestudio

psstt...anak Boxhousestudio dah habiskan sebalang...ha tu dia...


Wednesday, 17-Sep-2008 16:25 Email | Share | | Bookmark
TAG DARI ZUHRI DAN BUAH TANGAN DARI FEQAH..


Terima Kasih Feqah...akak suka sangat...


Aduhai Zuhri...sorry la lambat amek assignment ne..meh tengok apa akak nak jawab ne...lomah den... jom lawat fp Zuhri ne.. http://chems-momsrecipe.blogspot.com/search?q=

1. Nama timangan - adik beradik panggil Yong, anak saudara panggil Mak Yong

2. Saya seorang yang - suka mencuba resepi baru ...syiok sangat..

3. Insan-insan teristimewa - Mak dan Abah dan Semua insan istimewa di hati Boxhousestudio

4. Makanan - suka mencuba makanan dan suka tengok 1001 bentuk rupa hasil idea menghias makanan dari seluruh dunia..kagum sangat ...suka sangat menghayati setiap satu hasil makanan tersebut..best lah

5. Warna Kegemaran - Merah, Putih, Hitam, Biru Jeans

6. Lagu Kegemaran - Arab, Jazz, Nasyid, Reggae, dan lagi satu bila orang mengaji berlagu-lagu dan mendayu-dayu...boleh cair dibuatnya...

7. Benda yg membuat anda stress - bila apa yang kita teringin nak buat tak dapat nak buat ...

8. 3 benda dalam wallet - business cards, nota-nota kecil, pin baju

9. Kali terakhir menangis beriya-iya - masa opah dan tok meninggal ..ku sedekah kan bacaan Al-Fatihah buat mu

10. Tag rakan anda

- Maklang...dia dah jawab dah..kakliza dah tanya kan..kan..kan..
- Merpati66..ha ko dah kena ke belum ne ..he he
- Mamafami...dia pun dah jawab dah
- Zai makcik Nubhan..yu hu jawab dek oooi
- Che'pah...dah lepas pantang kan ..


Wednesday, 17-Sep-2008 07:04 Email | Share | | Bookmark
BUKA PUASA UMAH MAK...PUASA KE 14

gulai lemak udang mak..mmmmm
sambal tumis udang mak..mmmmm
aduhai....tempoyak mak gak..mmm
View all 7 photos...
Salam Ramadhan...seminggu sudah berlalu ..la ni baru dapat update...ni kenangan bersama mak dan abah serta adik ku me dengan familinya...masa puasa ke 14..sebenarnya masa puasa hari pertama dah buka sama mak dah abah dah waktu tu..sempat bersahor sekali..rasanya gi tengok eqin dulu kat asrama coz hari jadi dia pada 31hb August 2009..lepas tu start puasa 1hb september 2008..ya ya ya.....
raya kali ni kita raya kat umah mak abah..Alhamdulillah...tak pernah rasanya sejak aku berkahwin or entah-entah sejak aku bujang lagi. .yang aku ni dapat beraya di rumah mak dan abah mana tak nya...depa berdua ne mesti nak balik umah mak apak depa...ha itu lah tu..punya sayang nya mereka pada orang tua..syahdu ma... .sampai la mak apak depa pergi ke Rahmatullah ...( ni cerita belah mak ya, belah abah dah lama pergi )..baru la merasa nak raya rumah depa pada hari raya pertama...kalu dak dah seminggu raya baru la balik umah mak abah ne...semua anak-anak, menantu-menantu serta cucu-cucu teruja nak beraya kat umah ni kali ni...adoh ...dah terasa dekatnya nak jumpa-jumpaan nih....dah tak leh cite dah...terkenang arwah opah-opah dan tok-tok dan pakcik-pakcik dan makcik-makcik dan tok opah sedara dan ramai lagi la...aku sedekah kan bacaan Al-Fatihah untuk kamu semua...Al-Fatihah...



gulai lemak udang mak masak


sambal tumis udang petai mak masak


masak tempoyak mak


ini anie, adik ipar kita bawak...mihun goreng sempoi ngan kari daging..


kita pulak bawak ne...kita sampai umah mak dah petang ...coz kita ada hal dari pagi....tapi sempat gak singgah yummy ngan vanilla pastry, cuci mata...
biskut yang kita buat 4 jenis, sume kita buat malam sebelum kita ke umah mak esoknya...senang je..punjut-punjut-punjut dah pun siap.. yang paling kiri...raisin oats cookies resepi dari noraini blog, sebelah dia tu choc chip rangup kak hanieliza, pastu oren chocolate chips mummy roz dan yang last sekali black and white cookies dari fp maklang ulampegaga... oren chocolate chips mummy roz tu nanti kita nak cuba lagi tapi kali ini kita bubuh chocolate chips, kelmarin kita guna chocolate rice..emmmm...pada pendapat kita, indah lagi kalau bubuh chocolate chips..dan tambah almond slice..Salam Berbuka Puasa ha...dah bang dah tu...jom makan...
nanti kita kasi resepi...


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net