boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 3-Aug-2007 01:05 Email | Share | Bookmark
RELEASE TENSION!!!!!.....HHHHAAAAAAAAHHHHHH.....LEGA.........

projek yang dinanti-nantikan...lemak bercream...chessecake..emmm
mukaddimah nya nampak mudah...tapi...tapi...rumit pengakhirannya
gusti sumo ke...beras buat sushi...
aduhai ....walnut marble cheesecake..luxury ne..
Semalam ambil cuti setelah habis tenaga ku diperah dengan kerja-kerja yang penuh dengan dateline...tepu otak ku dibuatnya...aik....apa lage ku melepaskan perasaan ini dengan .....hasil air tangan ku yang dah terlalu lama terpendam...ini lah dia hasil ku dalam sehari...resepi menyusul kemudian ya..



sup daging..sebelum start projek...projek apa tu?...

simple..tak payah masak...conrflakes ferraro......frd....

hemmm..fikir banyak-banyak kali untuk cuba lagi..mungkin 1st timer kut...marble-chocolate-shortbreadbukan-mudah-rupanya

bakar ... nampak jadi

resepinya saya dapat dari...http://juraizaa.blogspot.com..thank you dek...tapi ini le rupanya...tak tanya-tanya..experiment sendirik je..

Marble Chocolate Cookies (Chocolate Shortbread)

A. (Bahan Basah)
1. Butter - 250 gram
2. Sugar - 130 gram
3. Salt - 1/2 teaspoon (tak yah letak kalau pakai salted butter)

item 1 - 3, pukul sampai kaler tukar putih.

4. Telur kelas A - 1 biji
5. Vanilla Essense - 1 teaspoon.

item 4 - 5, masukkan dalam adunan butter tadi, pukul sampai rata

Bahan B (Bahan Kering)

1. Superfine flor - 330 gram
2. Baking Powder - 1 teaspoon
3. Cocoa Powder - 10 gram
4. Instant Coffee - 5 gram
5. Kelapa Kering - 30 gram
6. Serbuk Badam - 30 gram

- ayak 1 - 6 (Bahan B), campurkan kat Bahan A tadi, gaul rata-rata.


Cara Nak Bakar

1. Loyang segi empat sama 14 inci x 14 inci. - Beli kat kedai bakeri dengan cutter sekali dalam RM38.00 (kat BS Bakery kat Klang)

2. Sapu minyak atas loyang - macam nak buat kek tu..tapi tak payah letak kertas minya okay. Masukkan Adunan tu dalam loyang, then, ratakan dengan penorak. Susah? Adunan melekat kat penorak?, Okay cari plastik transparent yang buat bungkus naik lemak tu..letak atas adunan, rata dengan penorak sampai puas hati.

3. Panaskan oven 180c - 10 minit.

4. Ambikkan cutter letakan pada adunan yang diratakan tadi. Masakkan dulu selama 10 minit. Lepas 10 minit, keluarkan adunan, keluarkan cutter dari loyang tu. Hati2 sebab panas! Teruskan masak adunan tadi ni untuk 10 minit lagi.

5. Dah masak keluarkan dari oven. Biar sejuk ye.


Nak Makeover Biskut nih..

1. Cooking Chocolate - 500 gram
2. White chocolate - 100 gram

Cairkan berasingan. Mula2 cover biskut tadi dengan cooking chocolate - ratakan.

Paipkan white chocolate ini dengan piping beg, gunting halus piping beg tu, buatkan line lurus banyak-banyak kat atas adunan biskut yang dah kita letakkan foundation cholocate tadi..White chocolate ni umpama lipstick, eyeshadow, lipliner yang kita tempekkan kat muka kita nilah..Ambik lidi, gariskan pada line lurus white chocolate kita buat tu, lalu akan membentuk corak marble..

Dah habis proses ini, (proses makeover ini kena cepat tau, kalau cokla mengeras, leceh dan punahlah makeover yang kita buat tu!). Ambik garpu, keluarkan biskut yang dah cantik ngan make over tu dari loyang - satu - satu. Letak biskut ni atas plastik transparent nasik lemak tu, biar dia kering kat situ, lepas tu bolehlah disimpan dalam balang dan dijamu pada anak-anak.

kita buat ne gara-gara terbeli loyang cutter masa jalan-jalan ngan merpati66..waktu tu berhajat sangat nak buat brownies yang dah buat semangatku berkobar-kobar..tak sangka le pulak loyang tu besar betui...ronda-ronda ronda ..aleh-aleh nampak resepi ne pakai cutter size macam kita terbeli tu... .... ingat senang..1st time terus jadi...fail
sushi melayu - untuk peminat sushi...ann nak ku...

cococrunch pula...dari frd...hasil dari cerita roy...


memudahan dapat melepas rindu kawan-kawan semua....berpeluang nanti akan dikemaskinikan resepi-resepinya....terima kasih kerana sudi kemari...kenapa tak update resepi terus?...Aduhai sahabat, tiga hari kita akan kerinduan....kerna kena pergi kursus pulak....enh...enh...enh...
saya budak baru belajar...kalau salah tolong tunjukkan...
salam rindu-rinduan..


Quote:


Efkay, semalam tak kerja...kita singgah ke frd...kanda kata teringin nak cornflakes madu...cari punya cari ...kita jumpa cornflakes mudah yang teramat mudah ne...nanti kita cuba update ya...tq efkay...cornflakes ferraro detox ...apa apa pun tq you all semua buat kita happy


Roy, betul tu ....hari ini kita gembira je...lapang dada...lapang kepala...

Ida...inshaALLAH ..kita cuba update secepat mungkin...conrnflakes tu telalu mudah...tak payah masak sejukan dalam peti ais je sekejap..

Unnamed...kenapa unnamed?...camne adek nak datang kalau tak kenal...

Madiha...dek kerana minat ku lalui juga...tak makan untuk lapek perut pun tak pe...tapi puas berkreatif begini....1st timer sume-sume ne...malu ah...

MamaFaMi....kita dah terlajak dengan desert ne (memang suka buat desert)

Hajar.............sabar ya, baru je sampai ke rumah dari tiga hari menuntut ilmu dunia.. .tq.


Mamasya....ye mama...berbaloi rasanya...sushi ni dari merpati66...saya guna apa yang ada didapur je..

Zanaz70.....ooooo....gini ...start rosak tu bila kita nak pisahkan satu persatu untuk dikeringkan, saya dapat dalam 144 keping biskut...benarkah kena cepat-cepat pisahkan mereka atau ada teknik tertentu?
serik pun ada inilah cookies yang paling banyak mengambil masa dan wang ...padanla mahal....pada pendapat saya la..


Ana....kekadang terfikir tang mana special nye shortbread ne?..pasal projek ne dah lama terpendam...akhirnya dapat juga ku sediakan ruang untuk nye... betui nak kena berguru ngan Z tu..
corak tu ku nak tukar lain la...belum dipisahkan bukan main cantek...tapi....


akak kamariah....saya pun nak ucap terima kasih juga pada kakak kerana sampai juga kakak kemari dan pujian kakak terlalu tinggi ne...saya biasa-biasa sahaja ....turning point nya bila anak bujang sudah mula bersuara untuk merasai air tangan ibu....aduhai...cabaran buat saya dengan kata-katanya...

Zai....dikala tu tenaga ku mendatang...segala yang terpendam diluahkan....kerna kehendakku yang tidak tertahan ..cantek ya cheesecake snickers , Zai's version... nak banyak bole?...

mummy jam..thanks for coming to my fp, first time ya?...ye tak ya juga tak terfikir waktu tu bagai nak sambut raya..he..he.

rawcanvas....kenapa nak beli-beli....kan pandai masak kan...kan...kan...?....beli bahan kat pasar je le...jangan malas .....berkarya rajin pulak...he ...he...yg merah bercili.....yang putih untuk an nakku...

jeff....adoi...kakak tak tahu bagaimana nak menjawab ne.......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net