boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 31-Aug-2007 12:00 Email | Share | Bookmark
MY FIRST TIME CUP CAKES...MERDEKA!!!...MERDEKA!!!...MERDEKA!!!..

MERDEKA!!!...MERDEKA!!!..MERDEKA!!!...MALAYSIA MERDEKA!!!
baris ...sedia!!!..
tanggal 31...bulan lapan lima puluh tujuh...
adek...suka ya...
berdiri tegak...lagu negaraku nak dimain kan ...mula...
Aduhai kenapa susah banget mahu update fp ne?.... ....Rindu nak mengupdate dah...

okey entry kali ini datangnya dari hasil airtangan ku...walaupun sakit tekak, kepala berat, demam, batuk, selsema...lengkap apa yang kutanggung pada waktu itu...sampai la ne...tak baik-baik lagi...ku harungi juga kemaruk nak membuat cupcakes...

nak order jauh.... .order selalu...tercekik pulak...eh..eh..eh...gurau je.. .tekak tekak yang teringin ramai pulak tu... ..apa ke lagi. ..try le buat sendiri. ..1st time. ..ada yang level betul...ada yang tiga suku...ada yang separuh...ada yang membuak... ...takpe...takpe...pengalaman...konon tak yah bertanya-tanya.....baca bebanyak....itu pun tak teliti betul-betul membaca resepinya..petuanya...pesan-pesanannya .pandai sendiri...tula ..berbekal kan keinginan yang mendalam..nak ambil hati anak.. inilah hasilnya.....apa apa pun ucapan setinggi tinggi terima kasih pada yang empunya resepi kerana sudi berkongi dengan kita semua ..tak kira kecil besar tua muda pandai atau baru nak pandai atau terkayuh-kayuh...terkial kial...macam siapa tu?. ..lain dan tak bukan kita le... ...hanya ALLAH yang dapat membalas jasa-jasa mu semua....biarlah ku manfaat kan ilmu tu demi untuk mu jua...alhamdulillah...ku buat cup cakes untuk anak ku yang menyambut birthdaynya pada 31hb August ..hai Rizqin...berapa kali nak sambut da... .mak yang lebih-lebih ya.. .nak celebrate kat umah tok ngan opah...mak ayah ku le.. .dulu ngan mil dan fil dan ipar duai... .ku buat brownies maklang juga...thank you semua..muah..muah...
inilah hasilnya gabungan cap ibu dan anak...



CHOCOLATE OIL CAKE
Sumber DianaJMK..thank you diana...

Bahan-bahannya
2 cawan gula
3 cawan tepung serbaguna
2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu makan chocolate emulco
2 cawan air
1 cawan minyak sayuran
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya
Panaskan oven pada 175 darjah C. Dalam bekas, campurkan tepung, gula, baking soda dan serbuk koko. Masukkan air dan minyak sayuran dan esen vanilla. Pukul menggunakan tangan sehingga sebati. Tuangkan adunan kedalam cupcakes dan bakar selama 20 minit sehingga masak.
(kita cuba resepi D ni dulu...eh dapat beberapa cup je...jadi kita cuba aries punya pulak )

CUPCAKES COKLAT
(Sumber : Aries ...thank you lagi sekali dek...akak kauh pelan-pelan ya...lelama sampai..inshaALLAH)

Bahan utk kek coklat :
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan susu manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

Cara :
Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut.Tepung,soda dan baking powder di ayak satu. Telur dipukul kembang dan dicampur dng campuran koko tadi.Gaul rata dan capur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. Bakar selama 20 mins at 170 degrees celsius
(ok...dah dapat banyak cupcakes...campur diana punya dan aries punya style upcakes coklat ...dua dua texture berbeza...nanti cuba baru tahu....sebab kita tak pernah cuba kita buat beberapa cup dan beberapa tingkat cara mengisi baternya ..berdebar.. )

CHOCOLATE GANACHE TOPPING
Sumber: Misleha (Resipi.Net) ...thank you mis

150 gramm whipping cream
200 gram coklat

Caranya mudah saja masak whipping cream dengan api sederhana bila dah mendidih buble-buble kecil, padamkan api, masukkan chocolate yang telah dipotong kecil-kecil. Kacau sehingga ketulan chocolate tu cair.
(tinggalkan dalam beberapa jam...sifoo kata...teringin nak sifoo kat depan mengajar dan menegok apa yang aku usahakan...experiment je le... )


BUTTERCREAM
from allrecipe.com
(sumber : aries - thank you dek akak tak taruk colour apa apa pun...rupa tu rupa tu je )

Bahan-bahannya
1/2 cawan shortening
1/2 cawan mentega, dilembutkan
1 sudu the esen vanilla
3 cawan gula
2 sudu besar susu segar

Cara-caranya
1. Dalam mangkuk pembancuh, pukul mentega, shortening dan esen vanilla. Masukkan gula satu cawan dalam satu masa dan pukul sehingga rata sebelum masukkan gula yang seterusnya. Masukkan pula susu segar dan pukul sehingga buttercream menjadi ringan dan gebu. Icing hendaklah ditutup dengan tuala lembab sehingga tiba masa untuk menggunakan.
(icing tu masih bertutup ngan tuala lembab yang dah mengering. banyak sangat dapatnya...patut buat separuh kut?..hem..nanti kita cuba lage lain kali.. )

jom kita nikmati air tangan ku ini...syukurlah..harus perbaiki lagi..




Quote:

TANGGAL 31
Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah Merdeka
Ia pasti menjadi sejarah
Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang Mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka
Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka
Merdeka! Merdeka! Merdeka!





baris....sedia!!!!

tanggal 31....bulan lapan lima puluh tujuh...merdeka!!!...merdeka!!!...tetaplah merdeka!!!..
Quote:

1. jeff...MERDEKA !!!..terus MERDEKA!!!...inshaALLAH..

2. MamaFaMi...bendera beli kat BWY, CK...saya nak ucap terima kasih kat merpati66..kalau dia tak terbang macam burung tu...tak merasa saya tau apa apa benda..baguih budaknya.

3. Masriyah...terima kasih ..MERDEKA to you too!!!

4. Penyulawa ....berpada-pada memuji yang oooi...perli ku eik!!!..

5. ida isk....pelik hidup ku sekarang...kalau sakit tidur ke rehat ke...ini tak...lupa ke bendera tu beli ngan lu dah berbulan bulan dah ku simpan sebab tahu payah nak gi kedai tu lage...ingat tak..ingat tak...thank you lah... hang kan dah bawak balik tugu negara sekali...

6. mamasya...bendera ni kenangan blind date ngan budak no 5. tu...

7. nur...alhamdulillah...kalau tak kerana cupcakes lynn ..ingat kan tak boleh habis di makan bebudak tu...rupanya esok dah langsai...hajat nak la simpan sikit bawak ke umah to ngan opah..aeh-aleh kena buat sendiri la..mana nak cari bebudak tu ..dia orang tak leh turun sini..i tak leh gi sana...tu yang terbuat tuh..

8. Nur..terima ksih...saat dan ketika ini dah berpeluh-peluh cuma batuk dan kahak tak hilang lage. 1st time dek.. .

9. kamalina...ooo kamalina setuju ya?...1st time buat sendiri....tujuan nak rizqin hapi ngan mak dia...dia test akak sekarang lagi satu "mak tak pandai jahit pun"...aduh budak ini...
2 bendera pun boleh..MERDEKA!!!

10. Sab...Alhamdulillah...takat makan-makan sendiri la..tempah rasanya tempah jugak kut...coz sifo sifo tu punya...ada signature mereka sendiri...kalau boleh dikeraskan pastu simpan lama tak rosak..memang nak buat colection...orang kumpul botol coca cola...akak kumpul cupcakes
Eqin..akak Sab ucap birthday ne...thank you

11. Hajar..semangat ni datang dari u all jugak lah...sibuk sibuk korang pun masakan tetap mengancam dan rajin pulak tahap melampau... ...tak terikut dek..

12. cek de sam ....he he saje suka suka thank you ucap ....SELAMAT HARI MERDEKA DAN HAPPY BIRTHDAY TO EQIN.... gantung bendera kan kat sana?

13. kak kamariah....thank you juga saying happy birthday to EQIN....anak MERDEKA ...tak yah tempah kita kasi akak makan meh datang umah bawak anak dara tu...nak amek gambar ramai-ramai... happy birthday to your daughter too may ALLAH bless her always amin


14. Roylazim...ialah kali ni lebih sikit...agak sebab dah ada fp boleh express feeling...bayang kalau tak merdeka...internet pun tak de kut...wallahhuallam....
Gabungan cap ibu dan anak yang amat serasi...he he...makan makan sendiri ....nak tunjuk mak ayah akak ....anak dah boleh ke dapur

15. avatarizwan.... suka amat ya..semangat merdeka!!!

16. Ana....1st time cuba ne...dah macam pro dah ni?...malu jangan cakap macam tu dek..

17. kak kham ....sepupu-sepupu rizqin ramai...depa suka...sebab tulis nama bebudak, mak ayah, pembantu dan tok opah....belum sempat nyanyi pun dah ada yang kena ngap...birthday boy yang ngap dulu.. ...yang girl pulak sayang nak makan...simpan dalam tupperware...bawak balik umah diaorang ...

18. safiah....cap ibu dan anak ...tahniah safiah ....pandai berniaga....ambil masa nak melukiskan...berdebar-debar lagi...


19. Tyailyana......pada pendapat kakak...remeh juga...kerana memang banyak kerja ...tapi masa buat tu hati gembira kerana kawan-kawan fp banyak membantu dari segi resepi dan pengalaman yang mereka tulis...dari situ kakak timba ilmu...tak lengkap...tapi terkejut...sebab buat sendiri
kakak tabik pada member-member or sifo-sifo yang buat cupcakes tu...memang depa ne dedicated dan rajin teramat...kakak kagum sangat dengan mereka ne...kalau depa charge kita tu...memang berbaloi dengan tenaga yang dicurahkan....


20. zati..masa baca kenyataan zati...tak berapa faham...baca lagi baca lagi dan baca segala rintihan zati baru la kakak faham apa yang tersirat di hati mu itu...sejarah oh sejarah malaysia ...

21. maklang ....gelak kita ....wowwwww....bravooo...berabukkkkk.!!!!!!



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net