boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 3-Sep-2007 15:38 Email | Share | Bookmark
DAGING MASAK KERISIK CRANKO21...dah lama nak bagi tau....


cuba teka apa ada dalam balang ne..?

jawapannya...rendang masak kerisik cranko21...tq dear..

dah lama nak beritahu resepinya...sejak dari 21hb July 2007...inilah resepinya...ida ku ambil gambar ini dari fp mu ya...maaf gambar ku sendiri di mana ya nak ku cari?...hemmm...

DAGING MASAK KERISIK
CRANKO 21...

bahan-bahan
A - potong dadu sebesar 2 inci (cuci dan tos)
1 kilo daging lembu..

B - dikisar halus
15 batang lada hidup atau lada kering
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang serai
i inci halia
2 biji buah keras - optional

C -
2 inci lengkuas - ketuk ketuk sikit
1 cawan kerisik
8 sudu kicap manis
1/4 cawan air asam
daun salam ( kalau nak la tak nak tak pa ...kalau ada lagi baguih)
garam dan gula secukupnya

cara-caranya
lebur semua bahan bahan (kecuali air asam) dalam kuali hingga daging empuk sedikit
kemudian masukkkan air asam gaul rata dan masak la hingga kering...
bila dah kering...apa lagi...ambil nasi panas-panas dan makan ler..

Sebelum tu...ucapan terima kasih sekali lagi kepada Cranko21..kerana mu rakyat berjasa....MERDEKA!...MERDEKA!..MERDEKA!


Quote:

1. Hajar ...nanti hajar cuba buat ...mudah...terasa menu nasi padang

2. Ana...he he...macam rendang ya...daging masak kerisik cranko21 ...cerita nya begini...ingat dak kita nak gi gathering rnet...tersangatlah jauh dari rumah kita...kita memang cadang naik bas ekspress sahaja...tiba sana merpati66 tunggu...itu yang timbul idea daging bubuh dalam balang...supaya tak tumpah dan elak dari memakan ruang yang banyak...mana tahu duduk dalam bas ramai orang ke..jadi kalau bawak bekas besar-besar nanti menyusahkan orang pula...itu lah timbul idea bekas daging berbungkus.. tambah lagi semasa dari rumah dibalutkan dengan plastik dulu...bila duduk dalam bas pegang balang tu ..jaga-jaga takut kotor pembalut tu...sebenarnya kita guna balang tinggi...bila dalam gambar nampak rendah ... ...k ada setuju?..

3. Diba...memang tak pandai diba ...itu lah semampu ku untuk permualaan ini...semangat Merdeka tuh!!!
dah jawab tag kat fp diba...jarang dapat bunga boleh dibilang dengan sebelah jari je...he..he.. tapi kad kad buat sendiri ..baaanyak...

4. maklang....saya tengok bekas tu lebih presentable kalau di bibuat begitu..idea spontan ne...pssst kanda kita tolong....baru berkenalan ngan maklang...mana nak ingat fp kita sangat waktu tu.. maklang ne..nakal lah

5. kamalina...sejarah balang ada diceritakan pada ana ...reason sebenar untuk tujuan keselamatan ..

6. chepah.....camne eik baru singgah fp ku dah ku tertalipon mu...mana tak nya 1st cupcakes mu dah macam pro...kita tak pandai.. .

7. mamasya...tu la mama...lagi satu resepi tak yah santan or rempah kari.selain dari daging nasi kandar ..ada iras-iras lauk padang..rendang ayamnya... berbalang tu jadi rengkas nak mengankutnya..he he ..

8. mamiyati....daging kerisik cranko21 tu kasi can le dia bergaya...

9. masriyah ...he he...skirt ya....nak buat gimmick cikit...

10. sab..buatla...mudah je...getahkan kepalanya...tak berjahit pun...to me daging kerisik sedap mudah rengkas...nak suit kan dengan masa kakak yang ada...kanda kita kata inilah daging kerisik yang dia cari coz dia ni pengemar masakan padang...

12. merpati66..tq ...gambar wa yang banyak-banyak tu entah keman ku savekan ...sedih aa......ok wa ingat...penang sampai ...takan kemari tak leh sampai...bedek le cik abang lu tu..

13. MamaFaMi...menurut kisahnya pada hari tersebut....tujuan untuk memudahkan membawa barang bila naik bas.coz bekas tu tinggi ..nak bawak je balang plastik cam gitu nampak tak best...itu yang timbul idea...kita buatkan baju...baju baru tu...tersurprise le pulak jadi nya ya...

14. zatidhati...tag mengetag ..he.he.. 1st kena tag pasal nama anak ...kedua ...tag bunga....ketiga tag 1juta...nanti ku cuba buat...jawapan dah ada ...

15. madiha...betui tu...aduh puasa pulak ku ini.. HAH!!!....kena tag juga ...sabar ye..like what u say ada masa jawab k...

16. Ouled Kenitra ...thank you for coming to my fp...suka sangat ...

17. intan....yeh yeh yeh....honey pooh

18. inaa...akak sangat berbesar hati...terima kasih daun keladi...apa-apa usaha ya dek..InshaALLAH...berjaya..yes !!!

19. jeff....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net