boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 9-Sep-2007 16:52 Email | Share | Bookmark
SESEKALI KU RASA TERINGIN...MAKAN MALAM YANG NI PULA

ayam percik dan nasi goreng ayam gak..
memacam cara dicuba supaya budak tu ..budak tu la nak makan...make sure jangan pedas again nasi panas-panas ya...

AYAM PERCIK KANDA

1 ekor ayam
santan dari 2 biji kelapa
9 batang serai
5 biji buah keras
3 buku bawang besar
5 ulas bawang putih
3 sudu besar cilikering yang telah siap di blender
garam secukup rasa
gula melaka agak-agak (kalau suka manis lebihkan...tak suka manis kurangkan..kita tak berapa manis..sesedap rasa je.. )
minyak untuk menumis.
asam jawa sikit


caranya:
Ayam terpulang nak potong macam mana...paling best belah 2, kalau hidang pengantin biar bulat kalau tak mahu bergaduh anak-anak potong kecil-kecil..tapi jangan la kecil sangat nanati masa panggang jatuh ke bawah pulak..

hiris serai nipis-nipis..ingat!...nipis-nipis tau....bawang potong dadu, bawang putih ketuk-ketukkan,
buah keras pecahkan, lepas tu blender semua sekali sampai halus tau..

panaskan minyak, masukkkan bahan-bahan yang diblender tadi.(cili kering kemudian ya)...tumis sampai naik bau lebih kurang 15 minit...masukkan cili tadi...tumis lagi lebih kurang 5 minit..sesudah tu masukkan santan...gula melaka garam
masakan dalam 15 minit dan kacau-kacau ya..padam api sejukkan sekejap..

bila kuah sudah agak sejuk tuangkan semua kuah keatas ayam yang telah dibersihkan tadi..perap selama 1 jam .Sudah cukup sejam angkat ayam dan susun atas tempat memanggang dan panggang...
suhu 180'C..api atas bawah selama 25 minit. Cukup 25 minit terbalikkan ayam naikkan suhu ke 250'C dan bakar lagi selama 15 ke 20 minit.

Sementara ayam dipanggang, lebihan kuah perapan ayam tadi, make sure masukkan dalam kuali semula dan masakan kuah tersebut hingga pekat dengan api yang sederhana. Pesanan..selalu-selalulah mengacau kuah tersebut utuk elak dari berketul ketul..paling best pakai whisker..sambil-sambil tu tengok-tengokkan ayam yang dipanggang tu...kalau nak sedap lagi...bubuh sikit-sikit kuah atas ayam tadi..hati-hati..oven tu panas..

oh ya..teringat pulak ...kalau nak pelbagaikan lagi potong kentang masak sekali dengan kuah masa memekatkan dan boleh bakar kentang juga...waktu ne kentang habeh pulak..

Psttt...resepi ni resepi kanda kita... ..selamat mencuba ya...

Quote:

1. Masriyah...Tq..selamat menyambut ramadhan almubarak to you too..
2. Ana....memang macam ne le kalau timbul idea tiba-tiba...jom makan sama..psst...lauk tu dari tengahari...ada berbaki la....terlebih masa ...di hias-hiasla...nam masuk fp he..he..
3. Sab ....akhirnya budak tu makan ..bertambah lagi...macam sab tu le..
4. Mamiyati...wokeh..bila nak datang tu..
5. Mamasya...alhamdulillah...sedapkan daging nasi kandar tu.happy kita dengar...yang penting mudah tapi bila orang rasa pasti dia ingat susah sangat nak membuatnya...ia..ayam percik reka reka sendiri..resepi kanda he.he..
6. Kamalina... meh le mak budak yang tengah bercakap tu...
7. Jeff ......wokeh...rupanya orang besar pun suka ya...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net