Want your
own Fotopage?






 
boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 28-Sep-2007 07:58 Email | Share | Bookmark
MALAM KE 16 RAMADHAN...HARI NUZUL AL QURAN...5 PESERTA MOREH

dadih segera perasa strawberry
perasa strawberry, mangga, blueberry,
double chocolate muffin..psst ada makna bubuh topping tu..he..he
ni dia dah siap dalam kotak untuk di bawa ke surau pula...
Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh....

malam tadi jumaat malam sabtu hari ke enam belas mengerjakan kan solat tarawih di bulan ramadhan dan hari ke lima belas kita berpuasa...diam tak diam dah separuh bulan ramadhan...cepat benar masa berlalu....malam ni giliran kita dan empat orang jemaah lagi menyediakan hidangan (moreh)...untuk orang kampung yang menjalani ibadah solat tarawih di surau. Tahun lepas berkongsi dengan seorang jiran, kak Asmah...kita hulur duit dan semuanya dia bereskan...kita tolong bungkus dan angkat bawak ke masjid je..waktu tu kami buat pulut kuning lauk rendang bubuh dalam bekas burger serta 2 jenis kuih yang disusun dalam beg kertas..tahun ini lain pula,teringin nak buat sendiri...dan Kak Asmah pun dah tak boleh buatkan lagi kerana dia sibuk menyiapkan tempahan jualan nya di musim Ramadhan ini...Kak Asmah order nasi lemak untuk semua dan kita pulak berhasrat untuk buat dadih dan muffin double coklat ...kawan-kawan moreh yang lain seperti Kak Siah bawa pulut panggang dan kueh koci dan En Halim bawa kuih sagu kelapa warna warni.dan Cik Rosni bagi duit sahaja..

kita siapkan dadih dan double coklat muffin bukan dalam sehari tapi kita buat dalam 3 hari berturut-turut jadi tidaklah terasa masa membuat tu panjang sangat...buat adunan dadih satu-satu (hajat nak satu rasa je..tapi Rizwan anakku nak perasa lain lain...ini dadih idea dia hah..penat mak nak..satu warna kan senang?.namun ku tunaikan juga .upah puasa tak tinggal )...dapat lebih kurang 35 ke 40 bekas puding kecil untuk satu bungkus dadih...dan muffin kita double kan resepi tu...walaupun dah ku susun kan jadual sebaik mugkin..namun terjadi jugak peristiwa yang tak ku sangka akan terjadi...tu lah ...semnagat yakin boleh ...kah...kah...kah...nak tahu apa jadi...siap bakar muffin yang ke 3 kalinya....baru perasan gula tak taruk!!!!! ...apa nak buat ne...nak ketepikan .... mana nak cari ganti malam-malam buta ni...besok tak boleh...balik kerja dah petang sangat...apa lagi...ku topping kan tebal-tebal...ya allah...memudahan sedap lah...harap rasa tawar muffin tu hilangla .... ...

lepas berbuka puasa, sembahyang maghrib jap, ready untuk hantar ke surau...lepas sembahyang terawih ada tazkirah rupanya menyambut malam Nuzul Al Quran...ALLAH....ku tak perasan pun malam kena sediakan moreh rupanya Nuzul Al Quran ..terasala syahdunya... apa apa pun ku lihat ramai yang suka...budak budak dapat satu set seorang...ada yang bertanya ini makcik buat?...ku kata ya?...betui ke makcik buat?...kenapa?....dia kata dia sayang nak makan topping tu...aduhai....kalau la dia tau yang bertopping tu lah adunan muffin nya tak bergula .....adei. ..cabaran,,,, k.. lihatlah hasilnya...resepi dadih pun ku perturunkan sekali di sini cuma double coklat muffin telah ada dalam entry ku sebelum ne...selamat berbuka untuk semua...


Quote:
SERBUK DADIH BUAH-BUAHAN
(Fruit Bean Curd Pudding Powder)

Cara Masakan
Mendidih 3000ml air, 100gm gula dan 1 tin (400 ml) susu cair
Padamkan api.
Campurkan kandungan dadih, kacau 5 minit
Masukkan gula buah-buahan kacau hingga rata (telah disediakan sekali dalam bungkusan dadih)
Tuangkan ke dalam acuan
Bekukan di dalam peti sejuk
Dah siap!..

ambil satu seorang ya..tak payah rebut-rebut...ada banyak tu...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net