boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 29-Oct-2007 12:05 Email | Share | Bookmark
KEK COKLAT ZIRA

bunga api..best....
all in the family..with mil, penaja utama
my son, my nephew and the fireworks
kek coklat zira siap topping
Suasana raya masih terasa, masa anak-anak dan sepupu-sepupu mereka sibuk bermain bunga api....opps...tak leh main bunga api nak...main pop pop je yang dibenarkan...salah tu..polis datang nanti... jaga-jaga...kita pula ambil peluang siapkan kek coklat zira bini pogi (sepupu kanda)..buat kek coklat ne coz ada kawan order...terperanjat juga menerima order ne...selama ini kita buat untuk makan-makan sendiri..anyway thank you...kerana teringin nak rasa air tangan kita...thank you sekali lagi...anak tanya untuk rumah tak da ka?....tak da ...nanti mak buat lagi ya...bila mak dah free..free dari?...free dari tugas-tugas pejabat la...adeh... ..




KEK COKLAT ZIRA BINI POGI
Bahan A

1 cawan koko
½ cawan air
½ cawan gula pasir halus
½ tin susu air

Bahan B

1 cawan mentega
¾ cawan gula pasir halus
6 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri or tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Sedikit esen vanilla

Bahan Icing

½ cawan koko
½ cawan minyak mazola
½ cawan susu pekat

Cara-caranya

Bahan A (panas atas api yang perlahan dan jangan lama nanti pahit pula...ketepikan biar sejuk ya)
Bahan B (mentega dan gula pukul sampai kembang, ayak tepung dan baking powder, asingkan telur putih dan merah , pukul putih hingga kembang sampai boleh diterbalikkan, kuning pula akan dimasukkan satu persatu di dalam mentega dan gula yang dipukul kembang tadi). Bila mentega dan gula sudah kembang masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi mengunakan mixer sehingga sebati. Untuk proses seterusnya gunakan senduk kayu atau spatula. Masukkan tepung berselang seli dengan telur putih dan juga bahan A sehingga habis. Panaskan ketuhar terlebih dahulu dengan api bawah sahaja 180’C selama 45 minit. Guna kan acuan empat segi 7” kali 7” yang telah dilapis kertas minyak atau kertas A4 atau “vegetable genuine parchment” senang cerita baking paper. Kalau tak ada jugak benda-benda ni kat rumah lengser je margerine ngan tepung. Mudahkan?...oh ya bila kek dah sejuk tuang bahan icing dan hias mengikut cita rasa dan mood pada waktu itu. Bahan icing gunakan double boil dan biarkan ia sejuk dahulu. Dah siap...inila rupanya...selamat menjamu selera



udah-udah le tu ..kek coklat mak buat pun dah siap...ini last arr...


Borak-borak ngan kita :

1. Sabrina ..............kita pun tak lah sangka dia nak pulak..agaknya kelmarin ada buatkan kakak dia kek hari jadi ...berlateh berlateh je..kita suruh dia comment...dia kata dia nak yang moist pulak..
Sab pun suka bunga api...ok...leh geng ngan MIL akak...

2. rinn..,memang lawak...ya ambil sempena nama bini dia....Pogi ni sepupu kanda....belah ayah....bini dia rajin masak....bila masak selalu menjadi....kita memang kesian sangat ngan bebudak tu tak pa cti sekolah ne kita cuba beberapa resepi kek coklat moist yang dah kita kumpul...Insha ALLAH ...

3. Lee Lin...nakal kau ya...akak pun suka pop-pop nanti akak cuba kat kepala ...tapi takut la..anak akak sokong kau ...dia kata boleh...

4. kamalina....kekadang rupa boleh buat orang teringin..memudahan rupa dan rasa bersatu ...lepas ni kita cuba buat kek coklat resepi yang lain pulak...


6. rawcanvas....selamat hari raya to you too...MIL ne bukan setakat bunga api, masa zaman dulu-dulu ada funfairkan?...MIL suka naik kereta yang langgar-langgar tu..

7. hajar ......kita yang bagi nama....kanda kita kata ejaan nya bukan POGI tapi POJI...mana kita tau...dah update baru nak cakap...kuang kuang kuang ...

8. MamaFami....ok ..kalaulah ada rezeki berjumpa ya..mana tahu kan...nak je suruh mamafami test kek coklat yang dah kucuba cuba ...bila la agaknya ya?...

9. jeff...sahlah yang awak ni suka kek...tapi tak suka makanan yang bercampur oats...betui tak?

10. lynnhassan....akak ne masih terindu-rindu ngan kek coklat..lynn dah sampai tahap tak lalu...k kita iktiraf kita jiran awak ne....

11. appleboutique...selamat berniaga k......selamat berjaya

12. Ouled kenitra...he..he...ganjil sikit la...

13. MaDiHa.....ye la Madiha bukan duit jadi ukuran tapi kepuasan hati kan?..duit akan datang kalau kita gembira dengan pekerjaan kita...

14. Roylazim....kita pulak yang geli hati....nanti kita tukar namalah....Kek Coklat Zira tak payah bubuh nama suami dia..bukan apa ramai sangat Zira yang boleh buat kek...tu yang kena di bezakan .....


15. Maklang...ejaan salah kata kanda kita...Poji baru betui...betul lah maklang risau sebenarnya...tapi mak ayah bebudak tu pun join sama...sambil memantau....

16. ida isk....tak pandai la...berkat you all semua ...semangat jadi membara ...lalu ku cuba...lain orang lain kemahirannya yang oooi....kita tak pandai ...lagipun dapat le kita berjumpa ..kalau tak buat macam ne...ntah bila nak bertemu...tambah-tambah raya...kita datang bertandang la...meh le semua-semua ...lagipun macam senang nak pergi ke umah ida ne...

17. Nur ...senang nak ingat dek..salam aidil fitri to you and your family too..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net