boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 31-Oct-2007 13:49 Email | Share | Bookmark
PLAIN BUTTER CAKE

plain butter cake version Bebop...
me, the kids and the harley...
Sebenarnya kita paling suka buat kek..memang suka ....tapi paling tak suka kalau tak menjadi...memang berselawat banyak-banyak masa buat kek selalu, supaya penantian menjadi kenyataan...masa raya kelmarin kita buat Plain Butter Cake sumbernya dari Bebop..cari punya cari jumpa kat fp Maklang Azie...nampak mudah dan barang-barang pun mudah didapati kat kawasan luar bandar ne...kalau nak cari sour cream ke, lemon ke, strawberry ke...mak aai...payah betui...kekadang tu frust benar, bila resepi dah ada depan mata, aleh-aleh satu bahan penting tak ada...terencat jadinya...lalu kena rancang betul-betul apa bahan penting yang perlu di beli kalau kita turun ke bandar besar...hemm...tak apa...kalau dah suka ....kita mesti cari juga...ok..ok....ne ha rupa plain butter cake hasil dari ku dan ini resepinya....selamat menjamu selera...bak kata rinn, adik muda bulan ku. .asyik asyik kek. ..asyik asyik kek ..tak pe la.. .esok esok kita buat lain pula... ...oh ya..my harapan pada kek-kek ne, bila dah dapat buat yang terbaik...lain kali bila buat pun mesti dapat rupa dan rasa yang sama jugak...tercapailah hendaknya harapan ini ya....


PLAIN BUTTER CAKE
Sumber : Bebop

Bahan A

250 gram butter
200 gram gula (gula castor)
210 gram tepung gandum (kata maklang dia guna self raising flour)
1 sudu teh baking powder

Bahan B

5 biji telur ( kita buat tak kesah grednya)

Cara-caranya

Tuang kesemua bahan A ke dalam mixer dan adun sebati. Selepas itu, masukkan bahan B perlahan-lahan. Putar selama 4 hingga ke 5 minit. Putar seehingga adunan lembut dan tidak berbintil-bintil. Tuang adunan dalam acuan 9" (kita pakai 8"), bakar 160'C selama 50 hingga 60 minit atau uji dengan lidi dengan mencucuk di bahagian tengah kek.

Ada nasihat dari Bebop ne..untuk mendapatkan kek butter yang cantek dan elok, jangan memutar adunan kek terlalu lama.

Bukan setakat Maklang, Bebob, rakan-rakan kata kek ne moist dan gebu.. kanda kita, MIL kita, biras, adik ipar, mak dan semua-semua yang merasa kek ne waktu Raya hari tu kata sedap...tapi mereka kaitkan dengan kek orang lama ada bubuh kulit oren dan terasa oren...dengar tu kita pun buat le kek butter bubuh oren dari fp Maklang gak ..nanti next entry kita kemaskini..k? ...



boxhousestudio.... dengan rizqin..... dengan rizwan......







Berborak dengan kita :

1. jeff ...ooo suka kek kek tapi tak suka oats je la ya...

2. cek de sam...kita dah tengok orange butter cake tu..

3. rinn............... dah siap ke kek butter tu...kata nak buat hari ahad ne? muffin merekah memang di tunggu....oooo rinn tak suka kek merekah...kenapa eik?...akak pun tak tahu kenapa leh jadi camni...psst 1st time ne..tu yang mintak doa beria-ria ....memudahan lepas ne pun akan dapat texture camne jugak..

4. rawcanvas...terima kasih memuji dah rasa kan?.... ....itu tumpang bergambar je le....tersama lak ngan tudung... ....muka kita terlindung....nanti kita ambil gambar kita lagi ya....

5. merpati66...betui cakap lu ..yang pasti jangan dibazirkan makanan tu ...kawannya syaitan nanti...ok la...

6. MaDiHa....ya la..akak pun tak sangka...rasa seronok la..bukan apa 1st time buat kek ne..terima kasih la kepada yang empunya resepi... ....ye la tunggu tetamu datang atau nak di makan tu beramai-ramai...

7. Nur...nampak cantik ya?...alhamdulillah...nanti kita cuba buat kali ke 2 jadi tak sama...tu yang risau bila buat lagi sekali dah tak jadi...tak ingat la pulak step yang di ambil masa 1sr time buat tu...bergantung pada resepi kata je...agaknya kena pakai butter mahal kut..

8. kamalina..syukur ...saya tak sangka dapat gembirakan hati semua... sebab asyik ingat kalau tak kek coklat baru orang nak kata sedap...kamalina jangan le hantuk kepala..nanti-nanti ya dek...kanda kita kata tunggu dulu nanti dapat gambar yang sesuai baru kita update lagi ya....maaf ya...

9. inaa...nanti beli ya...bak kata ada seorang member tu..tak payah tv kalau dah ada oven ne...oven ne inaa mintak je kat abang tu...selagi tengah ada masa ni survey-survey lepas tu bagi list kat abang mesti dia berbesar hati membelikan nya...inshaALLAH...pasal siapa nak makan...ramai yang nak nanti...

10. MaMaFaMi....alahai ...baru satu ne je yang menawan hati la....ter jadi lah pulak ..ini dari kacamata mereka yang melihat dan merasa.... ...agaknya terkejut sejak umur dah tinggi-tinggi ne baru nampak airtangannya...malu ah...

11. Hajar....harley tu sepupu kanda punya...so happen matching pulak dengan tudung kita...yang sebenarnya kanda kita minat harley...tapi belum ada lagi...dia dah berjaya buat kita minat kat harley ni juga...kalau cerita cerita pasal harley dia mesti happy sangat....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net