boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Dec-2007 16:42 Email | Share | Bookmark
Chocolate Chip Cheesecake

 
Perasaan sentiasa membara bila lihat rakan-rakan di internet berjaya melahirkan cheesecake yang menawan kalbu...cheewah...justeru dengan itu aku sanggup melaburkan wang membeli buku Fantastic Cheesecake hasil kerjatangan Alex Goh sebagai rujukan serta koleksi disamping melawat-lawat fp dan blog rakan-rakan yang sentiasa menyemarakkan semangat rajin tu..... ..eh. .jom masak... sebelum tu kita panggil Mamafami bantu kita untuk alih bahasa hah?...help...


Chocolate Chip Cheesecake
by Alex Goh

Ingredients

Cake Base
Oreo biscuit base (well blended)
200 g Oreo sandwich biscuits, finely crushed
50 g Melted Butter

Filling
(A)
500 g Cream cheese
140 g Sugar
20 g Flour

(B)
2 Eggs

(C)
2 tbsps Orange juice
1 Orange zest, grated

(D)
200 g Whipping cream

(E)
100 g Chocolate chips

(F)
400 g Sour cream
2 tbsps Sugar

(G)
some Chocolate chips

method

Cake Base :

Press the Oreo biscuit base onto the bottom of a 20-cm springform tin. Cover the outside of the tin in foil.

Filling:

1. Cream (A) until light. Add (B) and cream until smooth.
2. Add (C) and cream until well combined. Add (D) and cream until well incorporated. Stir in (E) and mix well.
3. Pour the cheese filling onto the prepared biscuit base. Bake at 160'C for 50-60 minutes or until almost set at the centre and slightly browned on top.
4. Mix (F) until well blended. Remove the cake from the oven and spread (F) ontop of the cheesecake. Place the cake in the oven and bake for 10 more minutes.
5. Remove it from the oven. Sprinkle (G) on top immediately. Set aside to cool.
6. Refrigerate the cake for at least 5 hours

Variation:

When the cakes is cooled completely, unmould and cover the top with whipped cream (replace sour cream) and sprinkle the chocolate chips on top. (This is what kita did, using whipped cream and transformed the chocolate chips with Chocolate Buttons Van Houten)



baru keluar peti ais...sejuk...yang putih tu ku tabur snow powder dan cherry sebagai penyeri..jom potong.. ...dah penat menunggu ne...

Quote:


MamaFaMi - [Link]…syiok tu…dah ada buku boleh buat reference…kita asyik menyelak je buku tu…bila dah berkenan…dah bahan tak de pulak…geram…kalu kena menunggu-nunggu ne…!

:<< jeff >> - [Link]… terima kasih kerana memuji...

masriyah - [Link]…sebenarnya hobi la masriyah…gegara anak kata kita tak pandai ke dapur…kononnya kita ni sibuk sangat kat pejabat…samapi tak ke dapur ..he….he…alasan…alasan

Ana - [Link]..dah dapat ke buku..Alex Goh tu...

hajar - [Link]…terima kasih kerana memuji…dalam dia ada choc chip yang di gaul sekali …

Sabrina - [Link]…alhamdulillah…sab suka tengok hasiltangan akak..nanti akak berlateh lage ya…

maklang_06@yahoo.com - [Link]…terima kasih maklang…betui ke kita dah boleh ambil order ne….tak yakin la…maklang sifu…kita baru berjinak-jinak la…maklang ni nakal tau …ceri baru la..bukan hari tu…hari tu dah kena baham la…cubit nak….

Lee Lin - [Link]…betui tu lee lin….daya imaginasi tak terbatas…boleh bawa macam-macam makna…dan boleh di tafsir sendiri…jom makan …

Mamasya - [Link]…marilah mamasya makan sama-sama…lagi ramai-ramai makan lagi meriah….

:MaDiHa - [Link]…k k k k….manalah madiha tak samapi-sampai ne…he..he..

kamalina - [Link]…akak duduk kat sempadan antara perak dan selangor dek..kamalina kat pahang kan? Dekat umah zura ngan kak zatidhati ke?.....alhamdulillah…jangan le memuji sangat sanyang…akak ne orang baru je…

Kak Leen mamaleen@yahoo.com - [Link]….he..he…

Roylazim - [Link]…alla pandai gurau ngan kita….....

ida isk merpati66@yahoo.com - [Link]... ini semua lu punya pasal la…kemaruk cheesecake dah…terus ke kelas lu pastu…terbeli buku Alex Goh…pastu tertengok Ms Hellikonia punya cheesecake…aleh-aleh wa dah terkena demam cheesecake…thank you semua…you all dah buat wa rajin bercheese….jangan ku jadi gebus macam cheese sudah………. …alamak….orang tau dah ku duduk sempadan nih…nak promote…?..betui ke ne?...takut arr.. …

cek de sam - [Link]… alhadulillah …meh le rasa sama-sama…kalau la kita ne dekat kan best....

Zura zura1827@yahoo.com - [Link]…ye lah zura dah kena demam cheese ... tak payah tunggu seru …akak yang kena tunggu seru…zura memang rajin betui…gambar potong tak sempat snap..dah ghaib...

Fliffy… betui le fliffy ,semua fp kwn2 masak ni tgh demam cheesecake ….fliffy kat selalu ke upsi..mai lah singgah…

rawcanvas - [Link]…kebarangkalian nya hari hari ada dessert….ish..idak le pulak…kita ni rajin benda-benda cam gini je…nak dating for dinner?...aduhai…rawcanvas…menggeletar dah ne…he..he.........
he...he...he...

maR - [Link]… alhamdulillah…thank you once again for coming to my fp ya…take care…

kakmOn - [Link]… terima kasih atas kata-kata semangat dari mu..terima kasih..
KakmOn….pun buat kelas ya….syiok tengok bebudak tu mendeco…manfaat kan waktu cuti sekolah kan…rajin ya curah kan ilmu …kalau dekat teringin nak gi main masak-masak ngan akak

chepah chepah75@yahoo.com - [Link]… terima kasih che’pah kerana memjui…che’pah tengah pulun choc moist kek.?...tak pep ah…pelan-pelan nanti buat ya…

nabialishad - [Link]..ambil la…memang nak kongsi-kongsi makan…kasi kat anak-anak tu..

srsfeqah - [Link]…kita dah tengok dah fp pesta masakan warisan 2007 sayang hari tu sebelah rumah khenduri pula….boleh dapat makan free ke hari tu?..

http://syakirzainol.fotopages.com....sungguh orang rumah buat ya…jangan lupa ajak akak sekali.tau...he..he...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net