boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 17-Jan-2008 18:07 Email | Share | Bookmark
SWEET BUN ...kak liza

sweet bun
inti kacang merah di dalamnya
sapu butter dan tabur gula untuk bun kosong
tunggu nak masuk oven
dah masak dah... posing dulu...

sweet bun inti kacang merah

ini kita potong kan, nak tengok isi dalamnya

ini tak bubuh inti, jadi kita tabur gula di atasnya..

Besok kita update resepi k..nak tidur la...good night.. ...wokeh...kita dah update resepinya pagi ne...meh tengok sama-sama...ucapan terima kasih pada mamafami kerana ku selalu mengadu permasalahan ku dalam membuat roti...psst dah tua tua ni baru nak menguli roti..biasala kan...eh..nak cover le tu... ...lepas puas diajar-diajar, dicakap-dicakap, dicakap lagi beberapa kali, diulang-ulang percakapan tu, ditunjukkan sampel gambar lage...ha ini la hasilnya...fuh..fuh...tak cuba tak tau eik ...skill kita tu ada had mana...akhirnya ........Alhamdulillah...itulah...ucapan terima kasih yang tidak terhingga kerana telah merealisasikan impian...bak kata Alex Goh, Chef yang telah menceburi industri pembuatan pastri sejak 20 tahun yang lalu, dalam bukunya bertajuk The World Of Bread, katanya "Jikalau anda ada sebarang pertanyaan, sila hubungi saya bila-bila masa. Tel: 012-6176809 "...aduhai...itulah yang Mamafami dah buat...TERIMA KASIH!!....pada Kak Liza TERIMA KASIH kerana sudi berkongsi resepi dengan kami semua-semua di sini...saya sangat berbesar hati... oh ya..pada member-member semua kalau nak tanya perihal roti, tanyala mamafami, kalau dia tak busy pasti dia membantu..inshaALLAH....


SWEET BUN
From Hanieliza

Ingredient A :

500g high protein flour
25g milk powder
75g sugar (I lessen it to just 50g since I want to make sausage rolls)
10g instant yeast
1 teaspoon bread softener
1 egg
1/2 teaspoon salt

Ingredient B :

250ml water
75g margarine

Ingredient C :

Red bean filling ( i use this)
Butter
Sugar (and sugar on top for plain bun)
Sausage
Raisins/sultanas

Method :

1. Mix well ingredients A.
2. Add in water and knead till a soft dough is formed.
3. Add in margarine and knead again till soft and elastic.
4. Divide the dough into 50g balls.
5. Shape the dough to your liking.
6. Leave to prove till double the size.
7. Bake in a preheated oven at 180 degree celcius till golden brown.
8. Once out of the oven, brush some margarine on top.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net