boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 28-Jan-2008 15:11 Email | Share | Bookmark
GORENG KANGKUNG DENGAN SAMBAL SOTONG KERING ..#set#nlk#sdp#

lama dah tak makan kangkung goreng ne..hilang rindu kat sayur ne
1st attempt la...fuh!!..
Sebenarnya ini lah kali pertama ku mencuba sambal sotong kering yang setiap keping sebesar tapak tangan ku itu..sotong basah yang biasa tu mudah memasaknya, paling mudah buat sotong goreng kunyit dengan hirisan bulat bawang besar serta cili hijau dan merah sebagai penyeri...Kali ini ku nak test power..kata Lian Pang budak kedai runcit tu...tak payah pakai air abu ...rendam dari petang ni besok dah boleh masak dah...ha ialah ..ku pun ikut...ikut punya ikut...amboi...kalu ikutkan rupa ...mengancam lah sudah...terasa ke tekak... ...tapi kan... tapi kan.... tau apa dah jadi?...Kanda kata kan..... dia kata kan....dia kata.....oooohooooi cepatlah cakap. ..dia kata..tak cukup kembang dan liat macam kulit kerbau ....HAH??!!!!!!..... ....apa dah jadi beb?....hu...hu...hu....katanya lagi..sambal tu memang dah ada rasa sambal sotong nasi lemak antarabangsa kat Kampung Baru tu...tapi...wa..wa..wa..wa... ...amboi kanda...nanti la... ....nanti kita ikut cakap resepi k...

Apa apa pun meh tengok resepinya...bukan salah resepi tapi tips and trick nya ku kena pelajari...
pada yang sudi, bantu le akak ko ne....kempunan nak makan telur tembakul. ..eh ...bukan..bukan...kempunan nak makan sambal sotong buatan sendiri.. .camnelah pulak tiap kali ku teringin nak kena menjejakan kaki ke Kampung Baru,
... ke gerai Nasi Lemak Kukus AntarabBangsa tu!! ...




Sambal Sotong Kering

Bahan

Sotong Kering 300 gram (kita beli 130 gram dapat 2 keping harga dalam rm5-50 se gram dan bila sotong kembang berat menjadi lebih kurang 300 gram)
Air Abu

Cara menyediakannya

Sotong kering di rendam dengan 4 sudu makan air abu selama 6 jam
Ditoskan
Rendam semula dengan air abu selama 6 jam
Ditoskan dan direndam dalam air yang mendidih selama 30 minit

Bahan sambal

Cili kasar 1 kg
Bawang besar 100 gram
Asam jawa 100 gram
Gula Merah 100 gram
Gula Putih 50 gram
Minyak 2 cawan

Cara Menyediakan

Panaskan minyak
Masukkan cili kisar, bawang kisa, tunggu sehingga mendidih
Masukkan bahan lain
Masukkan sotong

Apa dah ku ne...terang-terang resepi tu kata rendam dalam air abu..apa pasal suara budak Lian Pang tu gak yang hendak di dengar. ..itu la tu. ..ha dah lepas ni ikut apa kata resepi eik...jangan degil-degil ....


Kangkung Goreng..emmm..

Resepi Kangkung Goreng

Bahan

Kangkung 500 gram
Bawang besar 1 labu
Cili Hijau 2 batang
Cili Merah 2 batang
Garam perasa

Cara Menyediakannya

Tumis bawang bersama cili merah dan cili hijau
Masukkan kangkung, garam perasa tunggu sehingga masak



Di lain masa kita cuba lagi buat sambal sotong kering ni ..sampai jaya...!!!...inshaALLAH..

errr...nak jemput makan kali ne...segan lah pulak...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net