boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 18-Mar-2008 06:45 Email | Share | Bookmark
Ice Cream Coklat

ice cream mat gebu..jom dengar cerita dulu....


Assalamualaikum dan salam sejahtera pada kawan-kawan yang kita hormati sekelian .......cheewah....

Lama betul kita tak update fp ni kan?.. Rindu membara jadinya.. .Bukan niat kita nak biarkan kawan-kawan tertanya-tanya dan rumah ni bagai tak berbela ...mana boleh ....sayang oooii.......happening la... ...tapi biasala kan...
terikat dengan tugas-tugas yang sengaja di cari...keh...keh..keh... .apa apa pun meh le kita makan ais cream yang Mat Gebu dah buat awal-awal dulu...resepinya mudah amat, memang boleh dicuba ni.....tapi Mat, kita dah tukar jadi ais cream coklat....lain kali la kita buat ais cream kacang merah ya..pasai apa? ..pasai tak yakin yang anak tu nak makan kalu perisa lain.. ...almaklum je la bebudak kalu dengan coklat memang tak tolak...memang betui pun Mat...baru cakap-cakap ne...dah habis dah ..sesi pengambaran pun terpaksa cepat-cepat.. ....coz dalam rumah ne panas, cepat benor mencair nya...dan tak tahan untuk di ngap.....oleh itu ....jom la buat...menjadi!!...bebudak pun hairan...eh..mak buat ais cream menjadi la...apa la bebudak ne...kenapa tak caya yang mak ne boleh buat ais krim? ...jadi Mat ...tenkiu la ya.....dan jangan mare ice cream kacang merah dah jadi ice cream coklat...


Ais Krim Kacang Merah (tapi kita jadikan Ice Cream Coklat)
blog : Mat Gebu

Bahan-bahannya:-
270 g coffemate
500 ml susu segar (tukar pada susu segar coklat dutch lady)
100 g gula halus (gula kastor)
1 tin kacang merah dalam tin (tak pakai pun ...tak ada waktu tu)

Cara membuatnya:-

Satukan coffemate, susu segar dan gula kastor dalam satu bekas, kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam freezer 4 jam atau hingga 3/4 beku.
Kacang merah ditoskan dan lenyek hingga hancur. Ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dari freezer dan masukkan ke dalam mixing bowl, pukul pada kelajuan tinggi selama 10 minit. Kemudian masukkan kacang merah lecek dan putar lagi utk 2 - 3 minit.
Alihkan ke dalam satu bekas (seperti tupperware) dan simpan dalam freezer kurang lebih 8 jam atau 1 hari...


Selamat Mencuba kawan-kawan....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net