boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 29-Apr-2008 01:39 Email | Share | Bookmark
Brownies dari fp maklang ulampegaga dan auntie umi-kal

Orange Mocha Brownies
Best Brownies (Shasha)
Brownies dah dalam kotak..lega dah siap..good nite...
tunggu sejuk baru tutup kotak ya..
bergaya sekejap...harum bau orennya..
hias dengan van hounten buttons..hemm bau coklat menebal..
Baru-baru ini, en suami ada bertanya.."boleh ke tolong buat apa-apa, ada 'potluck' kat sekolah gara-gara perpisahan dengan bebudak upsi yang dah habis training tu"...kita tanya nak apa?..nak muffin? nak kek? nak brownies?..en suami kata nak yang cantik...amboi..pandai memilih jugak orang nya ne..tapi apa yang cantik?...muffin boleh?...tak nak...kek boleh?..boleh...tapi tuan yang nak membuatnya penatlah pula sebab balik ofis dah lewat kemudian nak kena bersiap untuk projek ke hatyai bercuti-cuti dengan member-member pejabat...nak buat muffin lagi buat bekal...Decide potluck buat 2 jenis brownies...dalam hati memang dah terkenang nak buat brownies dari fp maklang Orange Mocha Brownies...rupanya resepi ni datang dari RinnChan.... dan MamaFami pun dah mencuba..lagi satu Best Brownies yang di buat oleh Shahsa anak Auntie dari fotopage Auntie Umi-Kal Wheldon, kata Auntie walaupun semua brownies caranya hampir sama tapi dalam banyak-banyak brownies yang Auntie dah rasa, yang ini memang sedap dan juga rengkas ....hemm..dengar sedap dan rengkas kita pun terus lah buat....esok en suami bawa ke sekolah, semua impress...sampai pengetua kata ...ini boleh buka kedai kek ne...pastu tanya pulak berapa harga... ...happy rasanya si tukang buat.. .mana taknya...dekat pukul 1 setengah malam baru tidur...tapi dek kerana minat...segar je rasa...jom tengok


kita parut chocolate orange dan drizzle dengan chocolate yang di cairkan


ORANGE MOCHA BROWNIES
from : rinnchan

Ingredients:
1 1/2 cups plain flour, sifted (tepung gandum diayak)
2/3 cups cocoa powder (used 1/2 cup) (serbuk koko)
1 tblspn coffee powder (serbuk coffee/nescafe)
1 1/2 cups caster sugar (used 1 cup) (gula halus)
250gm butter, thawed (used margarine)
4 eggs, lightly beaten (pukul dulu)
1 tsp vanilla essence
1 orange, juiced abt 1/2 cup and rind grated (jus oren dan parutan kulit oren)
1 cup of dark & milk chocolate chips mix (used 3/4 cup of choc chips)

Method:
1. In a bowl mix all ingredients except orange juice, orange rind and choc chips. Beat using mixer at med speed until well combined. (campur semua bahan kecuali oren jus, parutan kulit oren dan cchip...pukul guna mixer biar semua sebati)
2. Chuck in orange juice and rind. Mix again. (masukkan oren jus dan kulit oren..gaul)
3. Stir in choco chips. (msk cchip..kacau)
4. Pour into baking tray, pre-lined with baking paper overhanging from both sides. (msk dlm tray yg dialas)
5. Bake for about 25mins @ 170 deg cel.
6. Take out from oven, leave in tin for 5 mins and take out to cool on wire rack.
7. Pour and scrape choc frosting evenly on surface. Cut into squares.

Frosting:
200gm dark choc bar
1/4 cup whip cream
1 tblspn coffee powder
* Combine all in a casserole and microwave for 1 min on HIGH. Take out and stir well until u get a lovely choc frosting. Or just double-boil over medium heat


Orange Mocha Brownies


yang ini pula resepi Best Brownies (Shasha) ....Shasha ni anak Auntie Umi-Kal Wheldon...


BEST BROWNIES
from Auntie Umi-Kal Wheldon fotopage

INGREDIENTS :
1/2 cup butter
1 cup white sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1/3 cup unsweetened cocoa powder
1/2 cup all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon baking powder

3 tablespoons butter, softened
3 tablespoons unsweetened cocoa powder
1 tablespoon honey
1 teaspoon vanilla extract
1 cup confectioners' sugar


Direction :

Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour an 8 inch square pan.
In a large saucepan, melt 1/2 cup butter. Remove from heat, and stir in sugar, eggs,
and 1 teaspoon vanilla. Beat in 1/3 cup cocoa, 1/2 cup flour, salt, and baking powder.
Spread batter into prepared pan.
Bake in preheated oven for 25 to 30 minutes. Do not overcook.
To Make Frosting: Combine 3 tablespoons butter, 3 tablespoons cocoa, 1 tablespoon honey, 1 teaspoon vanilla, and 1 cup confectioners' sugar. Frost brownies while they are still warm.

kita pakai tray cutter 50 ...tapi kali ini kita potong pakai pisau je..cutternya ntah mana ntah..dah larut malam tak payah le cari...


Quote:

zaitgha...ye la ...seksis...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net