boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 6-Jun-2008 07:16 Email | Share | Bookmark
Di rumah Cik Mamu Part 2

sarapan pagi di rumah cik mamu
ni la vanilla cake yg kita pukul ngan senduk, butter dan gulanya
sutchi fillet (ikan dory)
nak sahkan lagi..he..he...
dah siap di goreng..sedap makan panas-panas...laju je ngap..
kat depan pintu peti ais cik mamu
belah sini pula...
ini kat tepi pintu freezer pula..banyaknya..
jom rasa kek vanilla cik mamu nak...marila dah petang ne..

sarapan pagi di rumah cik mamu makan nasi u, jadi tengahari boleh terus siap-siap kan hantaran... ...kat bawah kentang goreng tu ada daging masak kicap..sedap dan tak pedas..waktu ni mak rini singgah sekejap...sebelum berlangsungnya majlis pertunangan rini dan reza keesokan harinya...


Petang pula sebelum balik Amalina gorengkan ikan dory...amalina anak cik mamu kata, dia dapat resepi ni dari Weekly's Magazine Australia.....cik mamu yang rajin beli magazine ne......katanya buatla apa resepi pun pasti menjadi...ye ke ...nanti kita cuba try test lah... resepinya mudah saja

Quote:
Jemput-Jemput Ikan Dory
dari: Amalina dan Cik Mamu

bahan-bahannya :
1 sudu soda bicarbonate or baking powder
sedikit air sejuk peti ais
tepung serbaguna
5 ke 6 ketul ais
garam secukup rasa
kunyit sedikit bagi berwarna
minyak untuk mengoreng
sutchi filet (ikan dory)...potong dadu ya

caranya :
ambil soda dan air sejuk tadi campurkan sehingga buih timbul, kemudian masukkan tepung gaul sebati, dan sudah sedia untuk dicelupkan dengan ikan dory, jangan lupa masukkan ketulan ais dalam campuran tepung tadi ya..kata amalina, campuran tepung tersebut mesti sentiasa dalam keadaan sejuk..ooo...pada kawan-kawan yang lain pasti sudah tahu mengoreng cara amalina ne...cuma kita rasa ini benda baru...kah.. kah.... kah....



sambil tunggu-tunggu kek masak kita ambil gambar peti ais...ini salah satu hobi cik mamu...banyaknya cik mamu kumpul...best arr...


inilah kek vanilla yang kita kata pakai senduk kayu untuk pukul butter ngan gula...arrr....lenguh tangan kita...tapi syiok!!!...

Quote:
Vanilla Cake
Dari cik mamu

bahan-bahannya
250 gram butter
3 sudu kecil vanilla
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/3 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan susu pekat

caranya:
pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji hinga sebati, masukkan susu berselang seli dengan tepung serbaguna serta tepung naik sendiri yang telah diayak bersama tadi, akhir sekali masukkan vanilla..ha 3 sudu tu...kacau dan kacau...siapkan manguk kaca phyrex bersegi empat tepat ..minyakkan keseluruhan mangkuk kaca tersebut...dan bakarlah dalam suhu 150'C mengikut oven masin-masing ya selama 1 jam atau sehingga kek merekah dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu ...cik mamu kata dia paling suka tengok kek tu naik bila guna bekas kaca sebegini...enjoy je rasa.. selamat mencuba ya...kalau ada rezeki lebih beli lah butter yang berkualiti sikit untuk rasa lebih nikmat...dan kalau boleh biar terasa harum vanillanya tu...emmmm...



meh le minum petang makan ikan dory goreng ina ngan kek vanilla..minum ngan teh o panas ....

MEH KITA JAWAB KAN YA :

Quote:


1. ed............kalu lapar mai la makan sama

2. aishah@ummiaqil ....... aishah pun lapar jugak?..jom ramai-ramai makan..

3. salleharon .......................salleh, mamu ku ini perempuan pangkat makcik pada ku , tak de kena mengena ngan mamu penang tu..he he...so hang jangan la panggil maklang ulam pegaga tu mamu lang..kan dah kena dah...ish ish ish... ha tu dia meen pung dah menyeduk dah tu..kah...kah...kah...awat la nakai sangat kamu ni salleh...nak kena cubit nak?..

4. maklang..........ha tu la tu maklang ulam pegaga dah mai...siap la kau salleh...kui kui kui...dah try ke jemput-jemput ikan dory...teringin nak rasa maklang masak la..

5. umieaisyah .........banyak collection peti ais cik mamu bukan tu je ada hobi lain gak...baguih la pakai senduk ne...itu pasal mak kita dulu dulu lama maintain slim depa kerja kuat...la ni kita tak dak machine cam tersiksa jiwa raga..he he

6. kakmOn....belum apa-apa kita dah gelak dulu "TABIK TOING"..keh keh keh .... kakmOn kalu akak tu buat kek banyak-banyak adatle pakai machine...ni kita buat seketoi ja...Cik Mamu adik mak mentua yang bongsu..syiok geng ngan dia ...happy ja...last sekali kami gi umrah sama-sama tahun 2001..enjoy tul jalan ngan dia tu..kat comment bawah tu ada dia kasi e-mail address...tak sangka dia datang melawat fp ku ini..

7. zanaz....zana hang dah terkeliru, bila pulak ku pi penang, dan bila pulak mil ku orang penang..aduh..jatuh di timpa tangga betui aku lagu ni..depa ni bukan orang penang..orang selangor semuanya..ooo...kat penang mamu..pakcik...dan mami, makcik...no wonder la sume jadi haru...keh keh keh...padan la zana beli apartment kat penang ya..nostalgia ya..dah ada orang sewa?..

8. Jasmeen...lari salleh...min datang serang....cabut!!!!.....gebu kan kek tu?...tu la jangan kata kek tak jadi kalu tak da mixer...semua boleh jadi...gebu lagi...yebeeb...hang cubalah jasmeen...jangan panik tetiba umah tak dak letrik api kejap ka...

9. zai KuLim zbintim...lama dah tak ke penang dek ooi...paling ingat masa baru nak kawin kelmarin jalan ngan mak abah..he he..

10. Linda@Anna .....Linda akak tak ingat jenama apa peti ais cik mamu tu ...best kan kalau sama...besar betul puas nak isi barang...tapi bil letrik nya ready ajelah..pasal fridge magnetic tu cik mamu rajin travel dan ada juga kenalan-kenalan cik mamu dari luar negara yang menghadiahkan kepadanya, malah sahabat-sahabat pernah singgah dan tidur di rumahnya juga...dan rajin cik mamu mengadakan makan-makan untuk mereka ini...interesting kan...Linda khenduri bertunang ni di Kuala Lumpur dekat uniten, yang lelaki anak cik mamu dan yang perempuan tu berasal dari kelantan. betui ke sama...ingat balik...ingat balik...he he he

11. hajar...nanti tunjukan kita ya fridge magnet tu...baguih hajar hobi begini...tambah-tambah hajar kat luar negeri pasti jadi satu kenangan...bukan senang nak dapat lagi lain kali...psst ada beli untuk akak ke...he he...tak malu betui aku ni...hemm

12. Farah Shrewsbury ....ooo ok thanks for the explanation..mai mai memang nak ajak makan sama...ramai-ramai meriah

13. aza~mama Sarah .......terima kasih dengan pujian-pujian ...tidak la pandai mana dek..di cuba menjadi pula..nak? kita dah hulur ni sambut la..

14. chepah............tul tu chepah ...kita tak kata..salleh memang suka ...hi hii... kalu camtu chepah kumpul dulu bila dah besaq bebudak tu...baru la melaramkan peti ais tu...

15. mamaella...ooo ma pukul telur pakai tangan je...nak cubalah...memang best ...betui cakap ma tu..ialah cuma kekadang kita terlupa nak pakai tenaga semulajadi kurniaan ALLAH ...

16. Lee Lin ...........he he...jemput-jemput nemo pulak...

17. jeff....banyak jeff...yang pergi beli sendiri ada , yang kawan bagi ada...syiokkan...dah gi makan tengahari...biar kita balas pertanyaan kat sini jap..he he
.
18. madiha...pandai teka...kat depan pintu utama...redup dan berangin ada atap...senang nak menjamu selera dan borak-borak...kita enjoy...tak banyak rumah yang sanggup simpan magnet fridge ne..tetambah kalau anak ramai dan lasak dan selalu tutup buka peti ais..pasti ada tangan-tangan comel yang mengusik..he he

19. rinnchan ..............kita pung ada kenangan mak kita pukul sume ngan tangan...kek coklat la, kek pandan la, kuat kederat dorang ne..tabik spring!!!...psst rinn...tak yah nak combi-combi ...cik mamu ni orang selangor silap-silap sekampung ngan kor ... so tak yang pakai gelang-gelan groding tu... lemeh...tersangkut tepung-tepung nanti...

20. zira.............memang sedap kek tu zira..tetambah dapat makan panas-panas...uish...hingat dunia..tak pulak tak ingat...

21. idaisk.........tokey kek dah mai...awat tulang dah reput...ku tengok makin cun melecun...tetambah ada projek gigi baru...pheeweet......kalu hang buat banyak...pukul tangan naya la yang....jangan cari pasai...

22. Cik Mamu @ Elma Zainuddin.....yu huuuuuu kengkawan yang nak kenai...ni ha cik mamu dah mai...vouge gitu...keh keh keh...ha?....hang datang dengan senduk?...senduk hang tu gebu jadi kek nya...jangan hang tak tau.... ....sesiapa nak berkenalan tak rugi tau...e-mail address pun ada lagi...psst...la ni dia kerja kat mahkamah...sat sat lagi ja nak pencen dah...tapi kalu hangpa sume tangok...antara percaya ngan tak percaya...awet muda...kalu duk ngan dia ...rasa tak mau balik ja...
pasai pi Penang ngan hang cik mamu...jom ...bila nak pi ni...kawan-kawan kat belah utara sana ramai...
menunggu peluang terbuka ja...

23. Shafira....betui sedap..mai la rasa...
i had put up an entry of your order in my blog...thank a million and hope you really did enjoy my air

24. Zaitgha....hai hai hai...thank you ya...kita sangat berbesar hati...sedap la...ada rezeki kita boleh order lagi...jauh nun kat seremban..

25. masriyah....terima kasih...cik mamu punya resepi ni dapat kat magazine...mudah tapi menjadi kan...alhamdulillah

26. napie...amboi hang dah terror...baguih betui la...nanti nanti leh kasi discount baik punyah....

27. MamaFami.....boleh la ma...kita rasa kan sume cake boleh di buat jadi cupcakes...alla ma ni ...sudah geharu cendana pula...sudah tahu buat-buat tanya pula...nakai la mama ne...psst...dalam diam-diam sebenarnya ku sudah jatuh hati buat kek guna senduk la...betui tu ...exercise...

28. Min...comel ya...Alhamdulillah...rupanya sampai bila-bila akak akan suka buat kapis ne...aura dia bukan main lagi...seentero dunia ada saja peminatnya...dasyat penangan cup cakes kan...meriah betu-betul ...ada sahaja karya-karya baru.....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net