boxhousestudio@gmail.com 012-669 2939 tanjong malim

By: BOXHOUSESTUDIO BOXHOUSESTUDIO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 1-Aug-2008 16:48 Email | Share | Bookmark
BROWNIES UNTUK STUDENT MY HUSBAND

Fudge Brownies
Cheesecake Slice - Periplus
Projek seni dah selesai yahoo...
meh makan Fudge Brownies ni...ambil la...
Assalamualaikum dan salam sejahtera...ai formal bunyinya ni.. ...sebenarnya ngantuk dah ni dah pukul 1 pagi...elok-elok le di bawak tidur cik adik oooi.....psst... kita pesan kat diri kita ne...pasal resepi mee bandung dalam entry yang lepas nanti kita tanya dia ya...selama ni resepi dalam kepala dia la...nak copy paste tak dapat...

ok ... kali ni kita buat Fudge Brownies, ini permintaan my hubby untuk student dia, depa ni dah selesai projek untuk peperiksaan, Alhamdulillah...belajar rajin-rajin ya nak...terus-terus bersemangat k..

Fudge Brownies dari Fp Maklang UlamPegaga...yang sentiasa mengegarkan dunia masakan cyber..cheewah..dan rupanya daya tarikan Fudge Brownies datangnya daripada blog kakaida1959. Kata bebudak sekolah tu, tempah ke?..Hubby kata, tak..isteri buat..alahai...cair sih ...sedap la......Alhamdulillah nak..jom cuba buat?... ...dah ngantuk ne....kita tidur dulu ..esok-esok kita update lagi...dengan resepi cheesecake slice dari Periplus Mini Cookbook, ilham dari fp mamazieza yang nun di utara Semenanjung Malaysia duduknya... ...Selamat Malam..



Fudge Brownies
Sumber : http://members.tripod.com/~chocolatefantasy

1 cup butter, melted
1 cup cocoa
2 cups sugar
1 1/2 tsp vanilla
4 eggs
1 1/3 cups flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 cup nuts or chocolate chips (optional) (maklang prefer letak choc chip)

Mix cocoa in well with the melted butter. Add sugar, vanilla,
and eggs, mixing well. Add flour, baking powder, salt, and nuts
or chocolate chips. I actually prefer the chocolate chips!! Pour mixture
into a greased 9 by 13 inch pan. Bake in a preheated 350F oven for
25 - 30 minutes, until a toothpick inserted comes out almost clean, you do
not want to overbake!

Nota : Maklang ulam pegaga kata bakar dengan suhu 180 selama 40'.



kita potong fudge brownies guna cutter bila dah masak dan di keluarkan dari oven, kemudian bila fudge brownies sudah sejuk kita ambil cooking coklat cairkan di dalam microwave oven dan paipkan diatas fudge brownies tersebut sebagai penambah seri...jom rasa..

Seperti yang dijanjikan, ini pula resepi dari fp Mamazieza, dia kata dia dah buat cheesecake slice ini semenjak belum ada fp lagi...meh cuba...ini resepinya..wa copy and paste je...terima kasih ma...



Cheesecake Slice
- Periplus Mini Cookbook

1 cwn tepung gandum
2 cam besar serbuk kastad
(mamazieza guna tepung jagung.. sebab kastad dah abis)
1/4 cawan gula aising
125 gm mentega.

Inti
250 gm cream cheese
1/4 cawang krim masam
(mamazieza guna whip krim sebab krim mama tak masam.. hehehe
boleh jugak kalau nak guna yogurt ikut hati kita lerrr.. muahahah..........aduhai mamazieza out spoken betui budaknya..he...he...suka hati lah mamazieza asal bahgia )
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
1/4 cwn gula kastor
dan mama tambah 2 sudu besar air lemon

100 gm cooking chocolate (double boil untuk cairkan)

Caranya:

Lensa dan alas loyang, mama guna loyang cutter mama, mama tak alas pun, lensa jerr. Adun bahan kering sehingga macam serbuk roti, dan tekan dalam loyang. Bakar sat dalam 20 minit dan keluarkan.

Putar gula, krimcis dan sour cream tu, masukkan telur. Masukkan vanila. Putar sampai sebati. Curah atas base tadi dan kemudian kita curahkan cokelat cair tadi ke atas adunan cis dan lorek-lorekkan jadik corak... Bakar. Lebih kurang 30 - 40 minit. Dah sejuk baru potong, atau keluarkan cutter tu.

Selamat Mencobah yah!!


Fudge Brownies..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net